Hlavní obsah

Jsem negramotná, ale chci to změnit, říká afghánská dívka

Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Gul Mesa je negramotná aghánská dívka, která nemohla chodit do školy, protože její rodina neustále utíkala před válkou, jež v této zemi probíhá už desítky let. Teď je jí 19 let a zjistila, že už nemůže chodit do školy, protože je příliš stará.

Článek

„Jsem negramotná. Kdybych chodila do školy, tak by to bylo jiné. Byla bych na 10. nebo 11. stupni. Jsem už starší. Kdybych šla ale do školy teď, tak bych musela jít do 2. nebo 3. třídy. Nic totiž neumím,” říká Gul.

V únoru tohoto roku natočilo Rádio Svobodná Evropa o Gul Nese a jejím snu o vzdělání reportáž. Brzy poté navštívili místní úředníci její vesnici a rozhodli, že se z místní obecné budovy stane vzdělávací centrum pro ženy.

„Vznik kurzu čtení a psaní je v souladu s přáním žen v této vesnici, které se chtějí stát gramotnými. Když se guvernér z reportáže dozvěděl o zdejší situaci, hned se tak rozhodl,” tvrdí afghánský úředník.

Zpráva o nové škole se rychle roznesla po celém okolí. Teď do školy přichází okolo 50 dívek a žen, aby se zde učily.

„Jsem šťastná. Můžu se učit, jak číst a psát. A i já bych se chtěla stát jednou učitelkou.”

Afghánistán má podle UNESCO jednu z nejnižších statistik, co se týká gramotnosti svých obyvatel. Pouze 45 % dospělých mužů umí číst a psát a u žen je to dokonce jen 17 %. Alespoň v této vesnici by snad mohla být v blízké budoucnosti tato čísla optimističtější.

Podrobnosti v reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na TV Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované