Hlavní obsah

„Jsem nevinen, ctihodnosti.“ Šéf Renaultu poprvé opustil vězení

Ghosn před soudem v Tokiu trval na své nevinně.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Někdejší šéf automobilové aliance Renault-Nissan-Mitsubishi se poprvé od svého obvinění z finančních machinací objevil na veřejnosti.

Článek

Carlos Ghosn poprvé od chvíle, kdy byl úřady obviněn z finančních podvodů, představil před soudem svou verzi událostí, které vedly nejen k jeho pádu z čela automobilové aliance, ale také ho dostaly do vazební věznice.

Ghosn podle očekávání popřel všechna obvinění, která proti němu byla vznesena. „Vaše ctihodnosti, jsem nevinný ve smyslu všech obvinění, která proti mně byla vznesena,“ řekl v úterý před tokijským soudem.

Ghosna přivedli k soudu v poutech, která byla připevněna k pevnému pásu kolem těla. Agentura Reuters připomíná, že to je v japonském právním systému obvyklá záležitost. K soudu přišel zjevně pohublejší než před svou aférou.

Zatčení muže, který je pokládán za strůjce záchrany automobilky Nissan a mimořádného vizionáře a manažera, otřáslo v listopadu spojenectvím Nissanu, Renaultu a Mitsubishi.

Úřady podezírají Ghosna, že nepřiznal příjmy v hodnotě desítek milionů dolarů a přenesl ztráty ze svých osobních investic do účetnictví společnosti Nissan.

Reklama

Doporučované