Hlavní obsah

„Jsem paranoidní každý den.“ Lidé popisují, jak porazili koronavirus

Foto: Profimedia.cz

Koronavirus. (Ilustrační foto).

Reklama

Data ukazují, že v některých zemích rostou případy nakažených, stejně tak ale stoupá počet vyléčených. Řada z nich popisuje, že největší strach měli před diagnózou. Pak ale věděli, že musí bojovat a léčit se.

Článek

„Připadám si bezmocně, až po týdnu mi doktoři diagnostikovali nákazu koronavirem,“ popisuje pro server Aljazeera osmadvacetiletá Jang Jangová, které se nakonec podařilo virus porazit. Svůj zážitek s koronavirem popisuje jako zkušenost, kdy byla nejblíže smrti.

Cesta za uzdravením pro ni ale nebyla jednoduchá. „Se svým otcem jsme byli nakaženi koronavirem, ale kvůli přetlaku v nemocnici nám lékaři nemohli poskytnout lůžko,“ popisuje Jang Jangová. „Byla jsem zoufalá a napsala jsem na sociální sítě, že jsme nebyli ošetřeni, následně mi volali z wuchanské nemocnice, abych se já a můj otec ihned dostavili na vyšetření,“ popsala začátky boje proti koronaviru. Po týdnu jim pak lékaři diagnostikovali nákazu koronavirem.

Po více než dvou týdnech léčení je lékaři propustili domů. Nadále ale museli dodržovat veškerá bezpečnostní opatření. Jang Jangová tak byla jednou z 14 tisíc lidí v Číně, kteří tento virus porazili.

„Doufám, že lidí, kteří porazí virus bude ještě přibývat a všem to dodá větší odvahu a naději,“ komentovala Jang Jangová. Podle ní je jeden z největších problémů, že v Číně je těžké získat diagnózu a volné lůžko v nemocnici. To dokládá i případ šestatřicetileté Siao-si, která ve Wu-chanu marně hledala lékaře, který by pomohl jejímu manželovi.

„Manžel dostal horečku a začal vykašlávat krev, ale na virus 2019-nCoV ho neotestovali ani v jedné ze čtyř nemocnic, kde jsme hledali pomoc,“ vypráví Siao-si pro server South China Morning Post. Její manžel byl po týdnu hospitalizován a jeho stav se rapidně zlepšil.

Aktuální data o případech koronaviru s názvem 2019-NCoV ukazují, že v některých zemích sice raketově rostou případy nakažených, zároveň ale roste i počet vyléčených.

U většiny pacientů, kteří se zotavili, se zatím nevyskytly žádné další příznaky. I přes to, že řada lidí byla propuštěna z nemocnice, jsou doma a bojí se. „Samozřejmě, že jsem paranoidní každý den. Nejhorší bylo čekat na diagnózu,“ řekl sedmačtyřicetiletý Wu Junkang, který byl pozitivně testován na začátku února.

S tím souhlasí i jednatřicetiletý inženýr Edison Zhang, kterému bylo nakažení diagnostikováno rovněž na začátku února.

„Na začátku jsem měla strach, ale jakmile mi lékaři potvrdili nákazu, tak se mi ulevilo,“ popisuje pro CNN Zhang. „Od té chvíle jsem věděl, že není jiná možnost než se léčit,“ doplnil. Následně byl spolu se svou manželkou a matkou převezen do nemocnice. Z té se ale dostal zatím jenom on.

„Když jsem byl diagnostikován, tak jsem hned kontroloval, kolik lidí na koronavirus zemřelo. Našel jsem, že většina lidí, kteří zemřeli, byli senioři, z nichž mnozí měli jiné podmínky,“ popisoval. To potvrzují i čínské úřady, které tvrdí, že nejvyšší úmrtnost vědci zaznamenali v kategorii lidí starších 80 let. U dětí do devíti let pak nezaznamenali jediný případ úmrtí.

Reklama

Související témata:

Doporučované