Hlavní obsah

Babiš je zprávami o prezidentovi překvapen. Vondráček Sněmovnu nesvolá

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Podle ošetřujících lékařů není prezident Miloš Zeman schopen vykonávat své pravomoce. Prognóza a návrat k činnosti je podle ÚVN značně nejistý.

Článek

Informace pražské Ústřední vojenské nemocnice, že prezident Miloš Zeman nyní není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a dlouhodobá prognóza je značně nejistá, je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) překvapivá.

„Určitě to není dobrá zpráva. Je otázka, zda je to trvalý stav, nebo je tam nějaká šance na zlepšení, to nemohu posoudit,“ uvedl Babiš pro Radiožurnál. Na tahu je teď podle něj hlavně Senát, současné Sněmovně a jejímu předsedovi Radku Vondráčkovi (ANO) totiž vyprší mandát tento čtvrtek a nově zvolení poslanci se sejdou 8. listopadu.

Vondráček uvedl, že by byl s aktivací článku 66 ústavy o přechodu pravomocí prezidenta opatrný, měla by to podle něj udělat případně až nová Sněmovna, která bude odrážet rozložení sil po nedávných volbách. „Nám končí mandát 21. října. To už si myslím, že není reálné a ani to není žádoucí,“ uvedl pro ČT.

Vystrčil dnes mimo jiné také řekl, že se stanoviskem ÚVN k Zemanovu stavu byl už ve středu 13. října seznámen vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář, který to dostal i písemně. Přesto o den později zprostředkoval setkání Zemana právě s Vondráčkem. Vondráček k tomu řekl, že neví, proč kancléř takto postupoval. „Minimálně jsem měl být informován,“ dodal.

Předseda občanských demokratů a lídr koalice Spolu na premiéra Petr Fiala považuje zprávu o neschopnosti hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana plnit pracovní povinnosti za velmi závažnou. Je podle něj potřeba hledat shodu na dalším postupu napříč politickým spektrem.

Článek 66

„Aktivace článku 66 ústavy se jeví jako velmi pravděpodobná. V úterý budeme mít více informací,“ uvedl k situaci předseda lidovců Marian Jurečka. Také předsedkyně TOP 09 článek o převodu pravomocí zmínila.

„Slouží k situaci, do které jsme se dostali. Pokud podle dopisu z ÚVN není a nejspíš ani nebude prezident schopen vykonávat své pravomoce, musíme tyto pravomoce rozdělit mezi jiné ústavní činitele, aby nedošlo k paralýze země. Budeme postupovat v souladu s Ústavou,“ uvedla.

Je podle ní vhodnější, aby se věci věnovala nová Sněmovna. „Do té doby ostatně stejně – ve vší úctě k panu prezidentovi – nejsou z jeho strany žádné kroky směrem ke vzniku nové vlády potřebné,“ uvedla Pekarová.

Ostře zhodnotil současnou situaci lidovecký poslanec Marek Výborný. „Jsou to závažné informace, které musí řešit nejvyšší ústavní činitelé. Ne ta nehorázná partička, která si hraje na prezidenta,“ napsal Výborný.

Reklama

Doporučované