Hlavní obsah

Jsem rád, že už jsem odešel. Trump řeší věci jinak, říká bývalý šéf CIA v Pekingu

Rozhovor s bývalým šéfem čínské pobočky CIA.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Čína se pomalu stává stále silnější zemí, vyvíjí lepší technologii a posiluje svoji diplomatickou pozici ve světě. O tom, jaké je její postavení, mluvil Randal Phillips, bývalý šéf pekingské kanceláře CIA. Do Česka přijel na konferenci StratCom pořádanou think-tankem Evropské hodnoty.

Článek

Čína patří mezi silné světové hráče, rostoucí ekonomiky a důležité obchodní partnery. Mohla by se stát světovou jedničkou a sesadit tak USA? Podle Randala Phillipse záleží na tom, v jaké oblasti o prvenství mluvíme. Čína je podle něj ambiciózní zemí, která má ale stále co dohánět. „Tradiční oblasti a sdílené hodnoty Číně chybí,“ myslí si Phillips.

Asijská velmoc cílí na to, být světovou jedničkou v oblasti technologií. Podle bývalého agenta CIA má skvělé postavení ve vývoji technologií pro sítě 5G i díky podpoře ze strany čínské vlády. Podle Phillipse je nutné si uvědomovat, jaké technologie Čína vyvíjí v rámci své strategie 2025, do které patří ty nejdůležitější. Není podle něj ale bezpodmínečně nutné se těchto technologií bát.

V roce 2017 byl přijatý čínský národní zákon týkající se zpravodajských služeb. Podle Phillipse je důležité se na jejich činnost zaměřit. Zakladatel firmy Huawei řekl, že oni nikdy nebudou dělat nic špatného. O tom, co to znamená v praxi, má však bývalý agent pochyby. „Podle mých zkušeností z Číny musíme být obezřetní,“ dodal.

Číňané se podle něj skutečně chtějí stát celosvětovou velmocí v oblasti technologií. Zaměřují se na výsledky a na úspěch, s čímž jim pomáhá i velká disciplína. Čínu by podle Phillipse ostatní státy rozhodně neměly definitivně odstřihnout. „Mějte dveře otevřené, ale mějte na paměti ta rizika, která ze spolupráce s Čínou mohou plynout,“ doporučil Phillips.

V Číně pro CIA pracoval Randal Phillips 28 let. V tuto chvíli je však rád, že už se pohybuje v jiném odvětví. Trumpova administrativa podle něj totiž řeší věci trochu jinak. Je podle něj nutné zaměřit se na to, jakým směrem se bude Čína vyvíjet. „Je třeba vzít v potaz, jak se bude vyvíjet ekonomika. Není to jen otázka změny režimu nebo demokracie v Číně,“ dodal bývalý šéf čínské CIA.

Reklama

Doporučované