Hlavní obsah

„Jsem rukojmí vlastního otce.“ Princezna Latífa poslala zoufalý vzkaz

Foto: Profimedia.cz

Muhammad bin Rášid Ál Maktúm. Bohatý dubajský vůdce, viceprezident Spojených arabských emirátů a důvod útěku tří žen – jeho manželky a dvou dcer.

Reklama

Je třetí ženou, která se pokusila před šejkem Ál Maktúmem utéct. Od posledního pokusu o útěk se však po princezně Latífě slehla zem. BBC nyní zveřejnila videa, která Latífa tajně nahrávala. Podle všeho je držená jako rukojmí.

Článek

„Jsem rukojmí ve vile mého otce. Je to vězení, všechna okna jsou zatemněná a nemůžu je otevřít. Dům hlídá pět policistů venku a dva uvnitř. Nemůžu ani jít ven na čerstvý vzduch,“ popisuje ve videu natáčeném v zamčené koupelně 35letá žena. „O svůj život se bojím každý den a nevím, jestli to přežiju. Policie mi hrozí, že už se nikdy nedostanu ven a už nikdy neuvidím slunce.“

Princezna Latífa, dcera dubajského vládce, po několik měsíců nahrávala tajné video vzkazy svým přátelům. Po posledním a nevydařeném pokusu o útěk se však odmlčela a její přátelé v obavách o princeznin život nahrávky sdíleli s BBC Panorama. Pokouší se tak vyvolat mezinárodní nátlak a naléhají na OSN, aby zasáhla.

OSN se o osud princezny zajímala už před třemi lety. Bývalá komisařka OSN pro lidská práva Mary Robinsonová, která se s princeznou v roce 2018 setkala osobně, ji tehdy označila za „problémovou mladou ženu“. Později ale uvedla, že ji „princeznina rodina“ strašlivě podvedla. Bývalá prezidentka Irska nyní vyzývá mezinárodní organizace, aby se pokusily prověřit současný stav a místo pobytu Latífy. „O Latífu se nadále velmi obávám. Věci se pohnuly dál. A tak si myslím, že by to mělo být vyšetřeno,“ řekla dle BBC.

Nově zveřejněná videa Latífa nahrávala v koupelně za jedinými dveřmi v domě, které bylo dle slov princezny možné zamknout. BBC Panorama je poskytli její blízká kamarádka Tiina Jauhiainenová, bratranec z matčiny strany Marcus Essabri a aktivista David Haigh, kteří stojí za kampaní Free Latifa.

Foto: Profimedia.cz

Tiina Jauhiainenová, kamarádka Latífy, která bojuje za její propuštění.

Ve znepokojivých zprávách Latífa podrobně popisuje několik podrobností z věznění. K nepodařenému útěku v roce 2018 uvedla, že se ji vojáci pokoušeli stáhnout z lodi, a tak je „kopala, bojovala s nimi“ a jednoho z členů emirátského komanda „kousala do ruky“, dokud nezačal ječet. Vojáci ji poté měli uspat a přenést do soukromého letadla, ve kterém doletěla až do Dubaje. Zpátky doma, ve „vile se zatemněnými okny a dveřmi, pod dohledem policie“, měla být držená sama bez přístupu k lékařské nebo právní pomoci.

Její přátelé se prý horko těžko rozhodovali, zda zveřejnění zpráv Latífě spíš neublíží. Informace o zadržené princezně prověřovala také BBC.

Šejk a jeho ženy

Obávaný otec Latífy je známý šejk Muhammad bin Rášid Ál Maktúm, jeden z nejbohatších světových vůdců, vládce Dubaje a viceprezident Spojených arabských emirátů (SAE). Se svými manželkami má více než dvacet dětí.

Mocný emír sice vybudoval velmi úspěšné město, podle lidskoprávních aktivistů v něm ale neexistuje tolerance vůči disentu a vládne v něm soudní systém diskriminační vůči ženám. Šejk vlastní rozsáhlou koňskou dostihovou dráhu a často se účastní významných akcí, jako je Royal Ascot. Na snímcích z dostihových událostí býval často fotografován po boku britské královny Alžběty.

Foto: Profimedia.cz

Muhammad bin Rášid Ál Maktúm na dostizích po boku královny Alžběty II.

Pod palbu kritiky se dostal i v roce 2019, kdy nevlastní matka Latífy, princezna Hája bint al-Husajn, utekla spolu se svými dvěma dětmi do Londýna. Latífa je tak vedle své nevlastní matky a starší sestry třetí ženou, která se před Muhammadem bin Rášidem Ál Maktúmem pokusila utéct.

Útěky princezny Latífy

Nyní 35letá Latífa Maktúmová se poprvé neúspěšně pokusila uprchnout ve svých 16 letech.

S propracovanějším plánem na útěk přišel až francouzský podnikatel Herve Jaubert v roce 2011. Už tehdy měla Latífě pomáhat i její tehdejší instruktorka brazilské capoeiry, Tiina Jauhiainenová. Jaubertův plán se ale dal do pohybu až v roce 2018.

24. února 2018 se spolu s Latífou nalodily na nafukovací člun, na kterém se dostaly do mezinárodních vod. Tam na ně na jachtě s americkou vlajkou čekal Herve Jaubert. Jachtu ale o osm dní později zastavily lodě námořnictva Indie a Spojených arabských emirátů.

Podle Jauhiainenové, která se s Latífou schovávala v podpalubní koupelně, je z úkrytu donutily vylézt kouřové granáty a pistole u hlavy. Latífa se vrátila do Dubaje a od té doby o ní nebylo vidu ani slechu. Jauhiainenovou s posádkou propustili po dvou týdnech zadržování v Dubaji. Indická vláda svou roli v příběhu nikdy neokomentovala.

Před pokusem o útěk z roku 2018 natočila Latífa video, které bylo po jejím zajetí zveřejněno na YouTube. „Pokud sledujete toto video, není to dobře, buď jsem mrtvá, nebo jsem ve velmi, velmi, velmi špatné situaci,“ řekla. Její tehdejší slova vyvolala obrovské mezinárodní znepokojení a požadavky na její propuštění. Spojené arabské emiráty se dostaly pod intenzivní tlak, aby za situaci přijaly zodpovědnost. Tehdy bylo dohodnuto setkání s Mary Robinsonovou z OSN.

Za Latífou do Dubaje odletěla v prosinci 2018 na žádost princezny Háji. Robinsonová pro BBC Panorama popsala, že jí bylo řečeno, že má Latífa trpět bipolární poruchou. Tehdy se princezny osobně na stav nezeptala, protože nechtěla „zhoršovat její trauma“.

Devět dní po společném obědě však ministerstvo zahraničí Spojených arabských emirátů zveřejnilo fotografie Robinsonové s Latífou a označilo je za důkaz, že princezna je v bezpečí a zdravá. To Robinsonovou nepříjemně zaskočilo. „Zveřejněním fotografií mě hrozně podvedli. Bylo to naprosté překvapení a zůstala jsem naprosto ohromená,“ řekla tehdy.

Šestá manželka

Napětí panující v dubajské rodině v roce 2019 řešil i anglický vrchní soud. Na stůl se dostal případ jedné z šejkových manželek, zmíněné princezny Háji, která uprchla do Spojeného království kvůli obavám o sebe a své dvě děti. Tehdy od soudu požadovala ochranný příkaz před nuceným sňatkem a příkaz na ochranu před násilím či vyhrožováním.

Jak princeznu Háju, tak emíra Maktúma zastupovali známí odborníci na rodinné právo. Manželka dubajského vládce si najala Fionu Shackletonovou, známou advokátku prince Charlese z dob jeho rozvodu s princeznou Dianou. Na straně šejka stála Helen Wardová, která zastupovala například i britského režiséra Guye Ritchieho během jeho rozvodu s americkou zpěvačkou Madonnou.

V březnu minulého roku pak britský soud dospěl k závěru, že dubajský vládce šejk Muhammad bin Rášid Ál Maktúm nařídil a zorganizoval únosy Latífy v letech 2002 a 2018 a nezákonný únos její starší sestry, princezny Šamsy. Nařčen byl také z organizace zastrašovací kampaně vůči své bývalé manželce Háje. Podle soudu šejk „nadále udržuje ženy v nesvobodném režimu.“

Přátelé Latífy nyní doufají, že soudní spor z loňského března, který rozhodl proti šejkovi Mohammedovi a označil jej za „nečestného“, by mohl pomoci i tentokrát. Od posledního kontaktu Latífy s její kamarádkou Tiinou Jauhiaienovou prý uteklo „hodně času“. „Mám ale pocit, že by chtěla, abychom za ni bojovali a nevzdávali se,“ řekla pro BBC.

Reklama

Doporučované