Hlavní obsah

Jsem v šoku, co se děje. Ewa Farna se emotivním vzkazem zapojila do kauzy Seznamu

Půl milionu fanouškům na Instagramu poslala zpěvačka tento vzkaz v reakci na reportáže Ve stínu Slunečnice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nesmí nám být jedno, jak se chováme ke starým lidem. Populární zpěvačka děkovala investigativním reportérům Seznam Zpráv za sérii reportáží z ostravského domova pro seniory a nabízí svou pomoc.

Článek

„Jsem v šoku, co se děje, jak se lidé dokážou chovat k jiným, bezbranným lidem. Ti starší lidé dali někomu život, celý život pracovali, normálně s námi fungují ve společnosti – a někdo je schopen se k nim pak takhle chovat ve chvíli, kdy mají důstojně dožít svůj život?“

Vzkazem pro více než 480 tisíc sledujících reagovala Ewa Farna na osmiměsíční projekt Seznam Zpráv Ve stínu Slunečnice, kdy reportéři Jiří Kubík a Nikola Zwrtková mapovali situaci na prvním oddělení ostravského domova pro seniory Slunečnice, kde se část personálu chová naprosto nevhodně k některým klientům.

„Pojďme nebýt lhostejní!“

„Chtěla bych poděkovat těmto investigativním novinářům Seznamu za jejich práci, že nás upozornili na tento problém,“ říká ve videu Ewa Farna a svým více než 480 tisícům sledujících vzkázala: „Chtěla bych vás poprosit, jestli někoho takového znáte nebo sami někoho máte v domově seniorů, ujistěte se, že je o něj dobře postaráno, že je vaše rodina v dobrých rukách.“

Série reportáží postupovala od svědectví některých pečovatelek a příbuzných klientů přes infiltraci do prostředí domova, svědectví konkrétních klientek až k následné konfrontaci s vrchní sestrou, ředitelem domova a nakonec i náměstkem ostravského primátora, ombudsmankou a ministryní sociálních věcí.

Projekt Ve stínu Slunečnice vyvolal mimořádný ohlas diváků, do redakce přišly stovky vzkazů s podobnými příběhy ze Slunečnice i dalších domovů v celé republice. V návaznosti na reportáže ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) svolal mimořádnou tiskovou konferenci a oznámil konkrétní opatření ve Slunečnici, mimo jiné odchod dvou pečovatelek, naopak ředitel domova ve funkci „podmíněně“ zůstal. Ve Slunečnici nyní probíhá řada kontrol i policejní vyšetřování.

Ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) reagovala na reportáže Seznamu prohlášením, že předloží novelu zákona o sociální péči, která by měla konečně zalepit bílá místa v systému, jak o nich v reportáži mluvila ombudsmanka Anna Šabatová. Jde mimo jiné o to, že dosud neexistuje jasný mechanismus, kdo může účinně prověřovat stížnosti klientů na poskytovanou péči, neexistuje jasný standard, kolik personálu se musí starat o daný počet klientů a nejsou dány sankce za narušování důstojnosti člověka.

„Kdybychom se chovali slušně, normálně, s úctou k jiným lidem, tak by se to ani nemuselo řešit zákonem. Pojďme k tomu nebýt lhostejní,“ apeluje na své fanoušky Ewa Farna. Svůj vzkaz končí zmínkou o tom, že se sama chce zapojit do kampaně na podporu seniorů.

Pomoc nabízí i Taťána Gregor Kuchařová

O reportážích Seznamu se zmínila i česká modelka Taťána Gregor Kuchařová, zakladatelka nadace Krása pomoci, když ve čtvrtek večer na letošním ročníku Czech Social Awards předávala cenu v kategorii Fair Play.

„V poslední době rezonuje jeden případ z domova pro seniory, kdy dochází opravdu k velkému zneužívání starších lidí,“ uvedla Kuchařová. „My (nadace Krása pomoci, pozn. red.) se snažíme zasadit o to, aby byli kvalitní pracovníci, aby odváděli dobrou práci, protože to, co vykonávají, je nesmírně důležité a nejsou motivováni ani finančně. Byli bychom rádi, aby se zároveň zvedla prestiž tohoto povolání jako takového.“

Reklama

Doporučované