Hlavní obsah

Jsem zdrcená, řekla Schillerová na reportáž Seznamu. Navrhuje psychotesty

Ministryně financí sama domov pro seniory navštívila v minulých dnech. Navrhuje psychologické testy pro pracovníky.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Příští rok podle ministryně financí budou mít sociální služby historicky největší rozpočet přes 18 miliard. Ředitel Slunečnice si podle ní na nedostatek zaměstnanců nestěžoval.

Článek

Viditelně otřesená byla ministryně financí Alena Schillerová poté, co zhlédla výpověď seniorky z domova seniorů Slunečnice v Ostravě.

Právě na toto sociální zařízení se soustředila několikaměsíční investigativní práce reportérů Seznamu, která odhalila závažná ponižování seniorů na prvním oddělení.

Ministryně Alena Schillerová osobně Slunečnici v minulém týdnu navštívila během své dvoudenní návštěvy regionu. Podle svých slov si právě tento domov pro seniory vybrala, protože je v oblasti největší.

„Z toho, co mi ukazujete, jsem překvapená, použila bych výraz zdrcená,“ říká nyní ministryně Schillerová Seznamu.

„Něco takového je nepřijatelné. Vedení domova by to mělo řešit, ale myslím si, že i zřizovatel, což je, pokud se nemýlím, město Ostrava,“ řekla ministryně, s tím, že svědectví je natolik závažné, že by se mělo okamžitě prošetřit, jestli jde o lidské selhání nebo systémovou chybu.

Samotná návštěva Slunečnice přitom v minulém týdnu působila na ministryni pozitivně. Vyzdvihuje polohu uprostřed parku, čistotu, upravenost. Zmiňuje i speciální retro pokoje.

„Už jsem viděla poměrně hodně domovů pro seniory a ne každý působí takto dobře. Ale je pravda, že jsem nemluvila se seniory, byla jsem tam v době, kdy měli odpočinek, tak jsem je nechtěla vyrušovat,“ vzpomíná ministryně a dodává, že vůbec neměla tušení, co se v domově děje.

Některé z těchto snímků z Domova Slunečnice ministryně sdílela na svém Facebooku ve čtvrtek 14. listopadu:

+3

Podle zjištění Seznamu přitom měla krátce před návštěvou Aleny Schillerové ve Slunečnici probíhat mimořádná kontrola. O té se ředitel ministryni nezmínil.

Z prohlídky ani neměla dojem, že by domov Slunečnice bojoval s nedostatkem zaměstnanců. „Byla jsem naopak překvapená, už si ta čísla nepamatuji přesně, že tam mají poměrně hodně personálu. Většinou všichni bojují s podstavem, tady se mi zdálo, že je to číslo slušné,“ řekla Alena Schillerová.

Podle ministryně by se měli pracovníci v domovech pro seniory vybírat i na základě psychologických testů. Stejně tak by vedení mělo sledovat, jestli nepropadli takzvanému syndromu vyhoření.

Ministryně financí také Seznamu řekla, že aktivně navyšuje peníze pro sociální služby. Podle jejích slov se aktuálně počítá v rozpočtu na příští rok s necelými 18 miliardami.

„Ve středu jsem v rozpočtovém výboru podpořila návrh, který by měl přidat na sociální služby navíc 600 milionů korun, celkově se tak pro příští rok bavíme o zhruba 18,5 miliardy korun,“ řekla ministryně financí.

Reklama

Doporučované