Hlavní obsah

„Jsem zločinec,“ řekl Faltýnek po příletu z Málagy. Kritizoval ho i Babiš

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš na jaře doporučoval, aby lidé necestovali do zahraničí. Sám ale vyjel na „koupačku“ na Krétu. Teď se naštval na šéfa poslanců ANO, že byl na dovolené ve Španělsku.

Reklama

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek se po schůzce na Vyšehradě vzdal funkce druhého muže hnutí. Po necelém týdnu naštval Andreje Babiše znovu, když vycestoval na jih Španělska.

Článek

V klasické politické straně platí, že politik je tak silný, jak pevná je jeho podpora u spolustraníků. V případě ANO se postavení odvíjí primárně od kvality vztahu s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek se u svých kolegů ve Sněmovně může spolehnout na dostatečnou podporu. Po vyšehradské schůzce, kvůli které přišel Roman Prymula o funkci ministra zdravotnictví, sice Faltýnek rezignoval na post 1. místopředsedy ANO, klíčovou pozici předsedy poslaneckého klubu si udržel. Jak Seznam Zprávy v sobotu informovaly, poslanci ANO rebelii proti Faltýnkovi neplánují, naopak má jejich podporu.

Byť je pro premiéra Faltýnek ve Sněmovně nepostradatelnou figurou, klíčový vztah s předsedou ANO a strunu premiérovy trpělivosti Faltýnek v posledních dnech napíná. Po setkání v restauraci na Vyšehradě Babiše naštval sobotním odletem do jihošpanělské Málagy.

„Tak já samozřejmě neznám detaily té cesty, ale určitě to není dobrý příklad. Takže samozřejmě potom, co došlo k té kontroverzní schůzce, určitě toto také není dobrý signál ze strany pana Faltýnka. A mně se to nelíbí,“ komentoval premiér ve čtvrtek Faltýnkovu cestu.

Ten před novináři po čtvrtečním příletu neskrýval podrážděnost. „Jsem zločinec a je potřeba mě opravdu zastřelit, vyhodit, to bude nejlepší řešení,“ uvedl ve vyjádření, které na Facebooku zveřejnil pořad 168 hodin.

Bezpečnostní a hygienická opatření nebrání lidem vycestovat do zahraničí, Faltýnek výletem do Málagy zákon a proticovidová opatření neporušil. Dle místopředsedy klubu ANO Romana Kubíčka Faltýnek týdenní absenci navíc dopředu avizoval.

Problém však je, že Faltýnek je druhým nejdůležitějším politikem ANO, jehož nadřízený v den 102. výročí založení republiky apeloval na veřejnost, aby zůstala doma.

„Dodržujte prosím všechna nařízená opatření. Omezte kontakty s kolegy a kamarády. Zůstaňte prosím doma. Obejměte manželku, manžela, partnerku, partnera, děti či rodiče. Prožijte společně den, užijte si společné chvíle, kterých je v dnešní době málo. Sám to dobře vím. Zkuste na chvíli zapomenout na všechna ta omezení, která jsou obrovským náporem na psychiku každého z nás. Děkuji vám předem, že to pro Českou republiku a nás všechny uděláte,“ pronesl Babiš ve videu s názvem „Mám něco na srdci“.

Premiér sám má ale v tomto ohledu v minulosti škraloup. Na jaře opakovaně zdůrazňoval, jak mají lidé v létě cestovat po Česku. „Zůstaňte doma v Česku, protože je tu bezpečno. Jezte v Česku, ubytujte se v Česku, kupujte česká jídla, kupujte české zboží. Je velice důležité, abychom podpořili náš cestovní ruch,“ doporučoval ve svém nedělním propagačním pořadu Čau lidi.

Pak ale odmítl zrušit dovolenou na Krétě, protože ji dle svých slov měl již dopředu zaplacenou. „Minulý rok v červenci mi zkrátka ten koronavir nezavolal, abych to zrušil. A moje dcera mi řekla: Tati, musíme tam jít. Moje paní je teď v Chorvatsku. Moje rodina je pro mě důležitá. Tak s dovolením, všichni moji hejtři a nepřátelé to snad rozchodí,“ hájil se na Rádiu Impuls.

Reklama

Doporučované