Hlavní obsah
Online

Naše vakcína je účinná i proti britské a jihoafrické mutaci, tvrdí Moderna

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Americká společnost Moderna oznámila, že její vakcína funguje i proti britské a jihoafrické mutaci koronaviru. Proti jihoafrické variantě nicméně vykazuje nižší hladinu protilátek. Firma proto zahájí testy další látky.

- Americký prezident Joe Biden v pondělí prodloužil platnost zákazu cest do USA z 26 zemí schengenského prostoru, z Británie, Irska a Brazílie, jehož odvolání jen několik dní před odchodem z funkce naplánoval exprezident Donald Trump. USA také od soboty zavedou zákaz vstupu do USA pro všechny cestující, kteří byli nedávno v Jihoafrické republice, s výjimkou amerických občanů.

- Izrael zruší od pondělních 23:00 SEČ do 31. ledna veškerou osobní leteckou dopravu na svých letištích ve snaze zpomalit šíření nového koronaviru. Opustit zemi v tomto období bude navíc možné jen za výjimečných okolností.

  • V Kalifornii se lepší kapacita nemocnic, zruší se přísná uzávěra

    Americký stát Kalifornie dnes zruší nařízení, aby lidé zůstávali doma, a umožní okresům začít uvolňovat režim zavedený kvůli velkému počtu nákaz koronavirem. Rozhodl o tom úřad guvernéra Gavina Newsoma na základě zvyšování nemocniční kapacity jednotek intenzivní péče.

    Stát se tak vrátí do systému, kdy jsou regiony označovány barvami, jež určí, do jaké míry je možné uzávěru uvolnit. Zpočátku budou většinou v barvě červené, což umožní otevření některých služeb jako kadeřnictví i restaurací pro venkovní provozy.

  • Británie chce kvůli mutacím zpřísnit pravidla karantény

    Kvůli riziku, že nové mutace koronaviru mohou odolávat vakcínám, by Británie mohla zpřísnit pravidla karantény. Naznačil to v pondělí britský premiér Boris Johnson. Lidé přijíždějící do Británie ze zahraničí by podle něj mohli karanténu trávit v hotelech.

    Johnson řekl, že zvažuje zpřísnění karanténních pravidel pro cestující do Británie. Je třeba si uvědomit, že je tu „přinejmenším teoretické nebezpečí“, že přichází nová varianta, která maří očkování, varoval Johnson. Proto země musí mít toto nebezpečí pod kontrolou.

  • Biden prodloužil zákaz cest do USA ze Schengenu, včetně Česka

    Americký prezident Joe Biden v pondělí prodloužil platnost zákazu cest do USA z 26 zemí schengenského prostoru, z Británie, Irska a Brazílie, jehož odvolání jen několik dní před odchodem z funkce naplánoval prezident Donald Trump. USA také od soboty zavedou zákaz vstupu do USA pro všechny cestující, kteří byli nedávno v Jihoafrické republice, s výjimkou amerických občanů.

  • Španělsko ohlásilo nejvyšší víkendový přírůstek od začátku epidemie

    Španělské úřady v pondělí ohlásily nejvyšší víkendový přírůstek – od pátku do neděle se nakazilo koronavirem přes 93 000 osob a 767 lidí nakažených koronavirem zemřelo. Během jednoho měsíce se počet nových případů nákazy za poslední dva týdny na 100 000 obyvatel zvýšil z 263 na 885. Tento ukazatel používá například Evropská komise pro určení míry epidemického rizika v jednotlivých oblastech a zemích.

  • Německá vláda varuje před „temným mrakem“ mutací

    Lidé v Německu se musí podle německé vlády připravit na rychlé rozšíření vysoce nakažlivých mutací koronaviru. Mluvčí kabinetu Steffen Seibert v pondělí situaci přirovnal k „temnému mraku“. Podle Institutu Roberta Kocha (RKI) bylo v zemi dosud zachyceno 70 výskytů mutací, které byly poprvé odhaleny v Británii a v Jihoafrické republice.

    „Máme na obzoru temný mrak velmi vážného nebezpečí,“ prohlásil Seibert. Uvolňování protiepidemických omezení se tak vzdaluje a hromadné očkování se stále více stává závodem s časem, napsala agentura DPA.

  • AstraZeneca musí jasně vysvětlit omezení dodávek, řekla členka EK

    Evropskou komisi neuspokojilo vysvětlení firmy AstraZeneca, proč v prvním období dodá zemím Evropské unie méně vakcíny, než se obě strany dohodly. Po jednání s vedením firmy to uvedla eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová, podle níž chce unijní exekutiva vědět, kde jsou dávky vakcíny slíbené členským zemím. Brusel bude chtít od výrobců očkovacích látek sídlících v EU vědět, kolik vakcíny se chystají vyvézt mimo unii, dodala komisařka.

    Britsko-švédský výrobce takzvané oxfordské vakcíny sdělil v pátek komisi, že v první fázi dodá menší množství preparátu, než předpokládá dohoda. Firma to vysvětlila údajnými novými úpravami přípravku v souvislosti s koronavirovými mutacemi.

  • Bavorský premiér přehodnotí opatření, až se zlepší situace, říká Babiš

    Bavorsko trvá na povinných testech na koronavirus u osob přijíždějících z Česka. Vyplynulo to z telefonického rozhovoru premiéra Markuse Södera s českým premiérem Andrejem Babišem. Söder podle svého mluvčího v telefonátu tento postoj zdůraznil. Babiš rozhovor komentoval na sociálních sítích slovy, že Söder nyní nechce ustoupit. Opatření prý ale bavorský ministerský předseda slíbil přehodnotit, až se epidemická situace v Česku zlepší.

  • Mexiko se dohodlo s Ruskem na dodávce vakcíny Sputnik V

    Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador měl pozitivní test na koronavirus a zahájil léčbu, i nadále řídí vládu. V pondělí prezident telefonicky jednal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem a domluvil se na dodávce 24 milionů dávek ruské proticovidové vakcíny Sputnik V v příštích dvou měsících. Ruský preparát přitom v Mexiku stále není schválen. Země od prosince dostala několik set tisíc dávek vakcíny od společností Pfizer a BioNTech. López Obrador také pozval Putina na návštěvu Mexika.

  • EK doporučila další cestovní omezení pro vysoce rizikové země

    Lidé cestující ze zvláště rizikových států Evropské unie by měli vyjíždět do zahraničí pouze v nutných případech, doporučila v pondělí Evropská komise. Před příjezdem do cílové země by také podle ní měli povinně podstoupit test na covid-19. Do skupiny vysoce rizikových zemí, jejíž vytvoření komise navrhla, se v současnosti řadí i Česko. Doporučení EK jsou pro členské země nezávazná, o nutnosti zpřísnit cestovní omezení však mluví i část států včetně Německa.

  • Bahrajn schválil nouzové nasazení oxfordské vakcíny

    Bahrajn schválil nouzové nasazení vakcíny proti covidu-19, kterou vyvinula firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Informoval o tom zpravodajský web Al-Džazíra. Bahrajnský regulátor NHRA nouzové nasazení preparátu schválil na základě klinické studie, na níž se podílel spolu se skupinou pro klinický výzkum a imunizačním výborem bahrajnského ministerstva zdravotnictví, uvedla bahrajnská agentura BNA.

  • Söder po hovoru s Babišem trvá na testech pro vstup do Bavorska

    Bavorský premiér Markus Söder v pondělí v telefonátu s předsedou české vlády Andrejem Babišem zdůraznil, že trvá na povinných testech na koronavirus u osob přijíždějících z Česka. S odvoláním na Söderova mluvčího o tom informovala agentura DPA. Bavorsko nově vyžaduje rozbory každých 48 hodin. Úřad české vlády se k rozhovoru Babiše se Söderem zatím nevyjádřil.

    Německo od neděle považuje Českou republiku za epidemicky vysoce rizikovou oblast, což znamená především pro pendlery komplikovanější přeshraniční cesty za prací. Zatímco v Sasku postačují pendlerům dva testy na koronavirus týdně, Bavorsko žádá opakovat rozbory každých 48 hodin. Podle Söderova mluvčího byl rozhovor bavorského premiéra s Babišem konstruktivní. Názor na povinné negativní testy ale Söder nezměnil.

  • Moderna tvrdí, že je její vakcína účinná i proti britské a jihoafrické mutaci

    I přes účinnost vůči novým mutacím koronaviru však látka společnosti Moderna vykázala nižší míru protilátek proti jihoafrické variantě. Společnost plánuje vyvinout a otestovat další vakcínu. „Nevím, jestli ji budeme potřebovat, doufám, že ne,“ uvedl pro americký deník The New York Times výzkumný ředitel firmy Tal Zaks. „Je to jako s pojištěním.“

    Moderna oznámila v pondělí výsledky ze studie, při které zkoumala krevní vzorky osmi lidí, kteří obdrželi obě dávky vakcíny a také dvou opic, které byly před nemocí chráněny očkováním. Britská mutace neměla na protilátky žádný vliv, ale u jihoafrické varianty se prokázalo až šestinásobné snížení hladiny protilátek. I tak ale jejich hladina zůstala dost vysoká na to, aby před onemocněním covid-19 poskytla ochranu. Studie ještě neprošla recenzním řízením, ale byla zveřejněna na serveru bioRxiv, kde jsou prezentovány předběžné výsledky vědeckých prací.

  • Rakušané musí nově nosit respirátory, jejich cena spadla ze 7 eur na nulu

    Zatímco v Česku se o povinnosti nošení respirátorů třídy FFP2 stále vede debata, v Rakousku nové pravidlo platí od pondělí. Jejich cena během několika týdnů klesla ze 7 eur na desítky centů, některé obchody je nabízí i zdarma.

  • Slovenské nemocnice mají rekordní počet pacientů s covidem-19

    Nemocnice na Slovensku hlásily o víkendu rekordních více než 3 200 hospitalizovaných s covidem-19. Vyplývá to z dnešních informací národního centra zdravotnických informací. V nemocnicích se tak zatím neprojevil nedávný pokles počtu nově potvrzených případů nákazy koronavirem. I na počtu pacientů s covidem-19 v nemocnicích závisí podle schváleného harmonogramu uvolňování karanténních omezení.

  • Lidé očkovaní proti covidu-19 se v Dubaji mohou najíst levněji

    Tři dubajské restaurace nabízejí menu se slevou lidem, kteří prokážou, že se nechali naočkovat proti covidu-19. Podniky to oznámily na sociálních sítích. Zhruba desetimilionové Spojené arabské emiráty (SAE) jsou co do rychlosti očkování druhé na světě hned za Izraelem, v posledních dnech tam ale vakcinace kvůli zpožďování dodávek zpomaluje.

    V SAE se koronavirem od začátku epidemie nakazilo téměř 278 000 lidí a přes 790 lidí tam s covidem-19 zemřelo. V Dubaji už ale restaurace, hotely i obchody mohou fungovat a vracet se mohou i zahraniční turisté.

  • Itálie jde proti farmaceutickým firmám právně. Chce vakcíny, ne kompenzace

    Farmaceutické firmy si podle Itálie „ukously větší sousto, než dokázaly sežvýkat“, to je však neopravňuje k porušování smlouvy a přerušování dodávek vakcín. Italové se nyní snaží vyvinout tlak v Bruselu a podniknout právní kroky.

  • Koronavirová nákaza ovlivnila na Slovensku využívání internetu

    Propuknutí koronavirové nákazy a pandemie nemoci covid-19 loni ovlivnily způsob využívání internetu na Slovensku. Projevilo se to ve vyhledávání informací či nárůstu videohovorů. Vyplývá to z informací, které zveřejnil správce slovenské národní domény, společnost SK-NIC.

    Nejvyhledávanějším slovem na Slovensku byl v roce 2020 název školního informačního portálu Edupage. Většina škol loni na jaře po propuknutí pandemie a pak na podzim za druhé vlny koronaviru přestoupila na distanční formu výuky, ke které využívají i zmíněný portál. Ten slouží například pro komunikaci učitelů s rodiči a také k zadávaní úkolů, při standardním způsobu výuky zase poskytuje informace rovněž o školním rozvrhu, docházce a klasifikaci žáků.

  • Ukrajina rozvolnila některá opatření

    Ukrajina po třítýdenním lockdownu znovu otevřela školy, restaurace a posilovny, píše agentura Reuters. Počet nových případů koronavirové infekce v zemi významně poklesl až z 9 000 případů denně, které země evidovala na začátku ledna, na 2 516 nakažených, které zaregistrovala dnes. Jde zároveň o nejmenší počet případů od začátku září.

  • Čína se během pandemie stala největším příjemcem zahraničních investic

    Globální přímé zahraniční investice se v loňském roce kvůli pandemii covidu-19 propadly o 42 procent na 859 miliard dolarů (18,4 bilionu Kč). Největším příjemcem těchto investic se stala Čína, která tak na prvním místě vystřídala Spojené státy. Vyplývá to ze zprávy Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD).

    Přímé zahraniční investice zahrnují například převzetí zahraničních podniků či investice do nově vznikajících podnikatelských projektů v cizině. Jsou považovány za jeden z ukazatelů globalizace.

Reklama

Hlavní zprávy