Hlavní obsah

Gazdík jako předseda STAN končí. Má ale plán, jak dostat ANO a extremisty od moci

Co považuje za svoji největší politickou chybu? Petr Gazdík odpovídá ve Výzvě Seznamu.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Končící předseda Starostů ve Výzvě potvrdil, že bude v sobotu kandidovat na místopředsedu hnutí. Zároveň odmítá, že by z čela STAN odcházel, protože by mu docházela energie. Chce se věnovat hlavně reformě českého školství.

Článek

Hnutí STAN s jednou přestávkou vede od roku 2009. „Chce to nové tváře a my netrpíme personální nouzí,“ vysvětluje Gazdík důvody, proč už nechce pokračovat jako předseda. Připouští, že za svou kariéru ve vrcholné politice udělal chyby a že jako poslanec nehlasoval vždycky, jak chtěl.

„Dvakrát jsem nehlasoval v souladu se svým svědomím. Jednou to bylo v případě energetických štítků (zákon o označování budov energetickými štítky, který poslanci schválili v roce 2009, pozn. red.). Bylo to proto, že ČR by hrozila žaloba u evropského soudu a hrozila by výrazná pokuta. Nicméně si myslím, že to je neuvěřitelná ptákovina,“ vysvětluje Gazdík. O druhém případu odmítl mluvit. „Zatím to neprozradím, on přijde,“ říká tajemně.

Ve Výzvě také jako chybu hodnotí rozchod s KDU-ČSL, kdy se nakonec obě strany nedohodly jít do sněmovních voleb v roce 2017 jako koalice. „Mohla vzniknout česká CDU/CSU. Vzhledem k výsledku ČSSD to mohla být druhá politická síla (ve Sněmovně). Čeští voliči vždy odvahu ocení, není to tak, že se bojí,“ míní.

Budoucnost opozice vidí ve zformování společného bloku. „Třeba v Polsku vytvořily opoziční demokratické strany do evropských voleb blok proti vládnímu Právu a spravedlnosti. Může to být jedno z řešení. Je to jeden ze způsobů, jak dostat hnutí ANO, případně extremistické strany, od moci,“ říká Gazdík.

Považuje se za politického důchodce? Jak by podle něj měla vypadat reforma českého školství? A proč STAN „ubližují průzkumy voličských preferencí?

Podívejte se na Výzvu s Petrem Gazdíkem v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované