Hlavní obsah

„Jsme na vaší straně,“ vzkázala EU do Minsku a neuznala výsledky voleb

Foto: Profimedia.cz

Mimořádný summit špiček „sedmadvacítky“ se konal prostřednictvím videokonference

Reklama

Evropská unie soudí, že prezidentské volby v Bělorusku nebyly ani svobodné, ani spravedlivé, a proto neuznává jejich výsledek. Uvedl to předseda Evropské rady Charles Michel po středečním mimořádném summitu špiček „sedmadvacítky“.

Článek

Summit, který předseda Evropské rady Charles Michel svolal po výzvách premiérů Polska a Česka, se konal prostřednictvím videokonference. „Jsme na vaší straně,“ vzkázal Michel podle agentury Reuters demonstrantům v Bělorusku, kteří žádají odchod prezidenta Alexandra Lukašenka.

Na dotaz novinářů ohledně ruské role Michel prohlásil, že o osudu Běloruska se musí rozhodnout v Bělorusku, nikoli v Bruselu či v Moskvě.

Šéfové států a vlád „sedmadvacítky“ se shodli, že v Bělorusku jsou nezbytně nutné nové prezidentské volby, uvedl po summitu litevský prezident Gitanas Nauséda. Právě jeho země nyní hostí vůdkyni běloruské opozice Svjatlanu Cichanouskou. „Jednání se vyznačovalo jednomyslností. Všichni uznali, že výsledky voleb byly zfalšovány. Volby nebyly svobodné a nemohou být uznány. Je nezbytné vytvořit podmínky pro uspořádání nových voleb,“ uvedl Nauséda podle agentury TASS.

Michel také potvrdil, že EU brzy přijme sankce vůči „značnému počtu“ běloruských představitelů, odpovědných za zfalšování voleb a za porušování lidských práv při potlačování protestů, při kterých nejméně tři lidé přišli o život a tisíce osob zadržela policie.

Evropská komise pošle na pomoc Bělorusům 53 milionů eur, z toho dva miliony půjdou na pomoc obětem represí, milion na podporu nezávislých médií a 50 milionů v rámci pomoci spojené s pandemií koronaviru, ze které budou moci čerpat malé a střední podniky. Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Všichni ti, kdo se podíleli na represích a násilí proti demonstrantům a falšování voleb, budou čelit evropským sankcím, řekla šéfka EK.

Předseda Evropské rady Charles Michel ani předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová neupřesnili, kdy bude sankční seznam hotový. Unijní instituce nyní pracují na jeho sestavování a bude podle nich dokončen, „jakmile to bude možné“. Sankce na běloruské představitele EU podle Michela zavede „velmi brzy“. Český premiér tento týden mluvil o pátečním termínu.

V Bělorusku jedenáctým dnem pokračují demonstrace proti výsledku prezidentských voleb z 9. srpna, které podle úřadů pošesté vyhrál Alexandr Lukašenko, vládnoucí zemi už od roku 1994. Demonstranti pokládají tento výsledek za zfalšovaný a vyzývají Lukašenka k odstoupení. Lukašenkova soupeřka Cichanouská ještě před summitem vyzvala EU, aby výsledek voleb neuznala, zatímco Lukašenko poradil západním vůdcům, aby se starali o problémy vlastních zemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované