Hlavní obsah

Jsme obklíčeni, hlásí zoufalá obec, která leží mezi oblastmi v karanténě

Ilustrační snímek.

Reklama

Všechny cesty do Haňovic hygienici kvůli vysokému výskytu nakažených koronavirem uzavřeli. Samotnou obec ale ne.

Článek

Na obec Haňovice nejspíš mohli narazit hlavně lidé, kteří se zajímali o původ rajčat, jež kupují v obchodě, a to kvůli tamním rajčatovým skleníkům.

Nyní se obec v Olomouckém kraji o necelých 500 obyvatelích nově může v zemi proslavit kvůli své paradoxní situaci. V pondělí uvázlo v obležení hygienou uzavřených obcí kolem Litovle. Samotné přitom uzavřené není.

„Jsme obklíčeni,“ hlásí starosta obce Arnošt Vogel (KDU-ČSL). Podle něj bylo nejhorší pondělí a úterý, ty dny označil za „hrozné“.

Haňovice ze vzniklé situace pociťovaly jen to nejhorší možné. Nikdo nesměl dovnitř ani ven. „Zároveň jsme přímo propojeni s Litovlí, takže sem někteří z města chodili nakupovat,“ říká starosta s tím, že to už se vysvětlilo a obyvatelé Litovle do obce nejezdí.

„Proč nás taky neuzavřeli? To se mě neptejte,“ podivuje se Arnošt Vogel.

Odpověď nabízí mluvčí Olomouckého kraje Vladimír Lichnovský. Podle něj se totiž postupovalo v logice, že se uzavíraly obce, které administrativně spadají pod Litovel.

Haňovice jsou v obležení obcí v karanténě.

„Tam to bylo řešeno podle katastrálního území,“ vysvětluje Vladimír Lichnovský.

Zatímco uzavřené obce patří katastrálně pod Litovel, tak Haňovice, které se nacházejí mezi nimi, spadají přímo pod Olomouc.

Do města jen na vlastní zodpovědnost

V Haňovicích sídlí zemědělské družstvo, pod které mimo jiné spadají právě skleníky s rajčaty.

Podle vedoucí skleníků Veroniky Sedlářové provoz není ohrožen. „Pracovníci dostali povolení, nově ale mají zpoždění tak půl hodiny až hodinu, než se dostanou přes hlídky,“ líčí Sedlářová.

Otázkou podle ní je, jestli jim zvládnou dovézt zvenčí objednané hnojivo.

Pro předsedu Zemědělského družstva Haňovice Petra Koukala znamená současné „obklíčení“ každý den nové problémy.

„Měli k nám přijet s krmivem a firma to odmítla, že se k nám nemá jak dostat,“ říká Petr Koukal a rovnou upozorňuje, že sám stojí ve frontě před galanterií a hovor bude muset ukončit, jakmile na něj přijde řada.

Pro své pracovníky kupuje látky, aby si mohli ušít vlastní roušky. Družstvo muselo nechat třetinu zaměstnanců doma. Zastavit museli vlastní výrobnu plastů.

„Hygienici nás upozorňují, že je to na naši vlastní zodpovědnost,“ říká Petr Koukal. Do práce tak chodí jen ti, co skutečně musí, například proto, že se starají o zvířata.

Reklama

Související témata:

Doporučované