Hlavní obsah

Jsme ohnisko kvůli čtyřem případům, zlobí se v Církvici

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Kvůli koronaviru v Církvici zavřela i hospoda. Dobrovolně.

Reklama

Hygienici minulý týden označili v Česku další ohnisko koronavirové nákazy, a to obec Církvice na Kutnohorsku. Podle tamních obyvatel je však takové označení nespravedlivé, protože obci přisuzuje i nakažené, kteří v ní nežijí.

Článek

Obec Církvice u Kutné Hory v poslední době trpí nechtěnou mediální „slávou“ kvůli epidemii koronaviru. Jméno obce s třinácti sty obyvateli je hned po Karviné druhé nejskloňovanější místo v souvislosti se šířením onemocnění covid-19. Tamní obyvatelé, kteří v minulém týdnu museli znovu nasadit roušky, si však myslí, že neprávem.

„Jen nás pomlouvají,“ mávne rukou muž středního věku, který vyrazil na nákup do tamní malé samoobsluhy, jež je v pondělí dopoledne jediným místem, které v obci žije. Většina lidí je v práci v některém z blízkých měst a starší obyvatelé se před dopoledním sluncem a vedrem ukrývají doma.

„V televizi to vypadalo, že je tady 40 nakažených lidí, přitom onemocněla jen jedna čtyřčlenná rodina. Ostatní testovaní byli negativní,“ vysvětluje a odkazuje se na reportáže a články, které v minulých dnech oznamovaly další nárůst nakažených v obci.

„Jsme už zaškatulkovaní,“ pokrčí rameny mladší prodavačka. „V televizi se o tom pořád mluví, jako největší ohnisko hned po Karviné zmiňují Církvici, přitom ty počty nakažených, které zmiňují, jsou za celý okres,“ dodává její kolegyně za kasou.

Podle starosty Církvice Jiřího Volence došlo ke zkreslení informací o ohnisku tím, že část nakažených jsou zaměstnanci tamní firmy, kteří však v Církvici nebydlí. „My máme od začátku jen jednoho nakaženého, od kterého se nakazila jeho rodina, dohromady jsou to čtyři lidé, ale všude se jen říká a píše Církvice, Církvice, Církvice,“ říká Volenec.

Hygienici otestovali obyvatele obce, kteří s nakaženými přišli do styku. Testovaní jsou v preventivní karanténě, ale koronavirus se u žádného z nich nepotvrdil. Nejnovější výsledky měl starosta k pondělnímu ránu, kdy počet covid pozitivních zůstával stále na čtyřech.

Hned po zjištění první nákazy Jiří Volenec nařídil nošení roušek v obchodě, knihovně, na poště a obecním úřadě. „Nařídili jsme to pro klid našich lidí, v pátek pak zasedl krizový štáb v Kutné Hoře a ten to nařídil plošně v celém okolí,“ říká. V Církvici dokonce dočasně zavřela i jedna z tamních dvou hospod. „Z důvodu situace v naší obci dočasně zavřeno,“ stojí na ceduli u schodů. Podle starosty však provozovatel restaurace zavřel sám a dobrovolně. „Máme v obci ještě jednu hospodu a ta funguje, chlapi tam normálně na pivo chodí.“

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Do Církvice se vrátily roušky. Označení obce za ohnisko je však podle tamních obyvatel nespravedlivé.

Zvýšená hygienická opatření fungují i v samoobsluze na náměstí. I ta na svých dveřích upozorňuje zákazníky, aby si chránili dýchací cesty a dodržovali rozestupy. „Nestěžujeme si, nosili jsme to tři měsíce, tak to teď ještě chvíli vydržíme. Samozřejmě jsme jako všichni byli na začátku července rádi, že jsme si roušky mohli sundat, ale co se dá dělat,“ říká starší z prodavaček, která je prý už opatrnější a roušku plánuje nosit třeba i při cestě do města, kde je větší koncentrace lidí. „Já si ale myslím, že jak se to postupně uvolňuje, tak za chvíli se objeví nějaká ohniska jinde a o nás se už přestane snad mluvit,“ doplňuje ji kolegyně.

Zpřísněná opatření proti koronaviru platí na celém Kutnohorsku, kde je v současné době 46 nakažených. Kromě nošení roušek ve veřejných vnitřních prostorách jsou v regionu rovněž zakázány návštěvy ve zdravotnických zařízeních a domovech seniorů a také omezeny kulturní akce pro větší počet lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované