Hlavní obsah

Chceme jednat se všemi, řekl Babiš po jasné výhře voleb. SMS už přišla ČSSD i TOP 09

Tisková konference hnutí ANO k výsledkům voleb do Poslanecké sněmovny.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Ve všech volebních krajích vyhrálo hnutí ANO. Získalo téměř 30 procent všech platných hlasů.

Článek

Hnutí ANO se stalo jednoznačným vítězem voleb. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš oslovil všechny strany, co se dostaly do Sněmovny, a nabídl jim spolupráci. Doufá v to, že ho prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády. Chce, aby nový kabinet vznikl co nejrychleji. Ještě dnes večer se sejde výbor hnutí ANO, který určí trojici vyjednavačů, řekl Babiš novinářům.

Babiš také řekl, že se podle něj dostalo do Sněmovny příliš mnoho stran. „Náš největší problém ve fungování státu a samosprávy je koaliční uspořádání. Bohužel nemáme většinový systém, který bychom potřebovali, aby stát, vláda a samosprávy fungovaly efektivně,” řekl. Podotkl ale, že změna volebního systému nebude patřit mezi největší priority ANO při jednání o novém kabinetu.

Babiše volební výsledek ANO, které získalo 29,6 procenta hlasů, překvapil. Vítězství ve všech krajích označil za neuvěřitelné. Podle něj hnutí i on čelili poslední dva roky negativní kampani. Odmítl výtky, že ANO je populistické a protievropské. Česko podle něj je pevnou součástí EU a NATO. Zároveň ale odmítl vznik dvourychlostní Evropy.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ČTK řekl, že ve zprávě SMS ho Babiš požádal o návrh termínu schůzky. „Zdvořile jsem mu odpověděl, že s termínem se přizpůsobím, ale že nemusí chvátat, protože naše pozice zůstávají stále stejné, to znamená, že o možné spolupráci s hnutím ANO nejsme připraveni uvažovat, natož pak jednat,” řekl Kalousek. Stejně jako další strany spolupráci s ANO vylučoval už před volbami. Doručení zprávy SMS od Babiše ČTK potvrdil i statutární předseda ČSSD Milan Chovanec.

Opětovné sestavení dosavadní koalice ale nepodporují všichni představitelé ANO. Například ministři Karla Šlechtová a Dan Ťok by se rádi vyhnuli spolupráci s lidovci. Šlechtová novinářům velmi důrazně řekla, že KDU-ČSL v koalici nechce.

Rozhovor s Karlou Šlechtovou.

Jednotně se ale špičky ANO staví ke spojenectví s SPD. Hnutí Tomio Okamury podle nich není přípustným partnerem. Ministr obrany Martin Stropnický charakterizoval politiku SPD jako politiku „strachu, nenávisti a přehnaných emocí”. Koalice s SPD je podle něj „nepochybně nepřijatelná”.

Představitelé ANO odmítají také spolupráci s komunisty. Vicepremiér současné vlády Richard Brabec podotkl, že SPD a komunisté reprezentují extrémní polohy. „Ať už jde o vystoupení z NATO nebo přerušení spolupráce s Evropskou unií - to prostě není linie, kterou dnes ANO chce jít,” uvedl Brabec.

Kromě těchto dvou stran se ale část lidí nezavírá spolupráci s ostatními stranami. „Jsme otevřeni jednání se všemi, kdo postaví kvalitní lidi,“ řekl primátor Brna a místopředseda hnutí Petr Vokřál.

Rozhovor s Petrem Vokřálem při sečtení 40 procent hlasů.Video: Jakub Říha

Lídři hnutí trvají na tom, že Babiš je jediným kandidátem na předsedu vlády. „Nemyslím si, že by měl (Babiš) ustupovat a vzdávat se postu,” míní Stropnický. Dobrý volební výsledek ANO je podle něj obrazem podpory, kterou má Babiš u voličů. Brabec prohlásil, že nevidí důvod, proč odsouvat Babiše z pozice lídra, a to ani v situaci, kdy čelí trestnímu stíhání kvůli dotačnímu podvodu.

ANO se stane vítězem voleb se ziskem kolem 30 procent. Neoficiální jednání o budoucí vládě by se podle Faltýnka měla rozběhnout už dnes v noci, vedení ANO čeká na příjezd Babiše do volebního štábu.

Bez zajímavosti není, že francouzská AFP o hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše píše jako o vzestupu českého Donalda Trumpa.

Reklama

Doporučované