Hlavní obsah

Ukazování svalů. Američané vyslali k Severní Koreji bombardéry. Kima vzýval statisícový dav

Severokorejci demonstrovali oddanost Kim Čong-unovi.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Spojené státy chtějí demonstrovat, jak vážně berou „lehkomyslné jednání KLDR”, zdůraznila mluvčí americké armády.

Článek

USA a Severní Korea tančí na čím dál tím tenčím ledě. Kim Čong-un neustále provokuje opakovanými testy jaderných bomb a mezikontinentálních střel. USA se pak snaží na režim vyvíjet ekonomický tlak pomocí sankcí. Zároveň však neváhají ukázat i svou vojenskou sílu.

Po pondělním přeletu amerických letadel nad Korejským poloostrovem se v sobotu letectvo USA ukázalo v mezinárodním vzdušném prostoru u východního pobřeží Severní Koreje. Zde proletěly americké strategické bombardéry doprovázené bojovými stíhačkami. V sobotu to podle agentury Reuters oznámilo americké ministerstvo obrany. Jeho mluvčí uvedla, že cílem operace bylo demonstrovat rozsah vojenských možností, které má prezident Donald Trump k dispozici.

Podle mluvčí Pentagonu Dany Whiteové je to nejsevernější let americké stíhačky nebo bombardéru v demilitarizovaném pásmu u severokorejského pobřeží v 21. století. „Zdůrazňuje to, jak vážně bereme lehkomyslné chování (KLDR),” řekla Whiteová s odkazem na severokorejský jaderný a raketový program.

Krátce po zveřejnění informace o přeletu amerických letounů u KLDR zahájil svůj projev před Valným shromážděním OSN severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho. Ostře odsoudil kritiku KLDR, kterou na zasedání Valného shromáždění OSN tento týden nešetřil americký prezident Trump. Ri označil Trumpa za „narušeného člověka”, „megalomana” a „krále lhářů”. Řekl, že na „sebevražedné misi” není nikdo jiný než Trump. V důsledku Trumpových urážek severokorejského vůdce „rakety KLDR nevyhnutelně navštíví pevninu USA”, dodal Ri s tím, že pokud nevinní Američané přijdou o život, bude to vina amerického prezidenta.

Dříve během dne se Kim Ir-senovo náměstí v rámci propagandistické akce severokorejského režimu zaplnilo statisícovým davem s jedním společným cílem - vyjádřit podporu diktátorovi Kim Čong-unovi.

Na demonstraci namířené proti úhlavnímu nepříteli Severní Koreje, Spojeným státům, nesl dav různé transparenty oslavující svou zemi a jejího vůdce. „Buďme zbraněmi, bránící našeho uznávaného nejvyššího vůdce Kim Čong-una za cenu vlastních životů,“ stálo na jednom z transparentů.

Po opakovaných jaderných a raketových testech zavedla v poslední době Rada bezpečnosti OSN vůči severokorejskému režimu další sankce. Prezident Spojených států Donald Trump, oproti předchozímu kabinetu, v postoji své země také výrazně přitvrdil. Na setkání OSN například počastoval Kim Čong-una titulem „rakeťák na sebevražedné misi”. Vůdce KLDR si to nenechal líbit. Útoky na osobu amerického prezidenta jsou ze strany severokorejských médií v poslední době intenzivnější než doposud.

Pchjongjang uskutečnil 3. září svou šestou a dosud největší jadernou zkoušku. Letos už také otestoval desítky raket a vyhrožuje testem vodíkové pumy nad Pacifikem.

Reklama

Doporučované