Hlavní obsah

Jsme pozadu. V zahraničí už vědí, že mluvit o femicidě je důležité

Foto: Profimedia.cz

Protesty v Istanbulu. Konaly se 25. listopadu u příležitosti celosvětového dne proti násilí na ženách.

Reklama

Článek

Každý rok zemřou tisíce žen po celém světě v rámci takzvané femicidy. Neslavného fenoménu, kterému se až v posledních letech začíná dostávat patřičné pozornosti. Co vlastně femicida je? A představuje problém i u nás v Česku?

Femicida je jedním ze zločinů z nenávisti, jednoduše řečeno vražda ženy či dívky právě z důvodu, že jde o ženu nebo dívku. Jedná se o nejvyšší formu diskriminace a násilí páchaného na ženské části populace.

„Pořád se potýkáme s tím, s čím jsme se potýkaly na začátku. Jsou to různé mýty, společnost má třeba pocit, že je to věc té rodiny nebo že je žena hysterka, takové to ‚kdo ví, jak to bylo‘ nebo ‚proč teda neodejde, vždyť může odejít‘. Obrací se to spíše na ty ženy a nikdo se neptá, proč si je vlastně muži dovolí takto bít a nakonec třeba i zabít. A když se podíváme na tresty, jsou dost nízké,“ říká v Checkpointu o situaci v České republice Zdena Prokopová z neziskového centra pro ženy Rosa.

Oficiální statistiky vypovídají o tom, že k femicidám dochází nejčastěji v nějakém intimním vztahu – vraždí tedy nejvíc partneři nebo expartneři. Samozřejmě ale nejde jen o takové případy, pachateli mohou být rodinní příslušníci, klienti, známí.

Říkej tomu femicida

Dřív se tomu chybně říkalo zločin z vášně. Femicida je vražda ženy z prostého důvodu: že je žena. Novinářský projekt Říkej tomu femicida si klade za cíl dostat do veřejného prostoru nejen tento termín, ale především to, co se za ním skrývá. Protože prevence je ta nejlepší zbraň.

Celý týden vycházejí na Seznam Zprávách texty, rozhovory a vysvětlovací grafy týkající se tématu femicida a násilí na ženách ve světěv Česku. Sdílejte s námi vaše komentáře na sociálních sítích pod hashtagem #Rikejtomufemicida.

Ačkoliv v Česku je femicida stále velmi okrajovým tématem, v některých jiných zemích se jí dostává výrazně větší pozornosti. V Mexiku, které vykazuje suverénně nejvyšší počty obětí, se v této souvislosti mluví o krizi. Proti násilí na ženách tam, stejně jako v Turecku, letos protestovaly tisíce lidí.

Tématu se věnují i ve Francii. Skupina dvanácti novinářů deníku Le Monde po celé zemi zjišťovala, kdo jsou oběti femicidy. Zjistili například, že se určité chování a kroky, které vedou k samotné vraždě, zpravidla opakují. Podařilo se jim ale hlavně vzbudit o téma zájem. A to tak velký, že domácím násilím se začala zabývat vláda, která nakonec vydala velké prohlášení, kde ho odsuzuje. A mezi politiky se i ujal samotný termín „femicida“.

Jak se mluví o femicidě v dalších zemích? A je problémem i v České republice? Chcete vědět více o projektu novinářů Le Monde nebo o zkušenostech pracovnic italské neziskové organizace? Aktuální epizodu Checkpointu si poslechněte v přehrávači nahoře.

Checkpoint

Dvacetiminutovka o aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, ve SpotifyApple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám posílejte na audio@firma.seznam.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Reklama

Doporučované