Hlavní obsah

Jsme připraveni obvolat seniory, ale nemáme vakcíny, říkají praktici

Foto: SeneCura

Do registru zájemců o očkování starších 80 let se přihlásilo přes 160 tisíc lidí. Na snímku očkování v domovech pro seniory SeneCura.

Reklama

Praktici jsou připravení očkovat pacienty proti covidu. Schází však přesnější plán, jak dávky dostat i do menších měst a obcí.

Článek

Už na konci minulého roku praktici upozorňovali, že nemají instrukce, jak se zapojit do očkování. A ani v polovině ledna nejsou o mnoho moudřejší. Nemají pokyny, ale hlavně to nejdůležitější - vakcíny.

„Do očkování se zatím nezapojím. Problém nevidím v administraci, ale my se k dávkám vůbec nedostaneme. Vakcíny se rozeberou ve velkých centrech, na ty menší už nezbývá,“ uvedla praktická lékařka Marie Dohnalová, která má ordinaci v Blansku.

Právě praktiky přitom označil ministr zdravotnictví Jan Blatný (nestr. za ANO) za „prodlouženou ruku očkovacích center“. Velmi dobře znají okruh svých nejstarších pacientů, ti jim důvěřují a jsou s lékaři v pravidelném kontaktu.

„My připraveni jsme, a to i s očkováním vakcíny od Pfizeru, která má přísnější skladovací požadavky. Mám radost, že víc než půlka praktiků se k tomu hlásí. Když jsem se díval do své ordinace, tak seniory nad osmdesát let jsem schopný do dvou týdnů naočkovat. Jenže očkovací centra mají tendenci si tu vakcínu spotřebovat samy,“ potvrdil šéf Asociace praktických lékařů Petr Šonka. Podle něj se nemusí stihnout proočkovat osmdesátníky do konce února, jak s tím počítá očkovací strategie.

Zdůrazňuje také, že spousta pacientů v této věkové kategorii chce počkat na očkování u svých praktických lékařů. „Tito lidé jsou často zavření už půl roku doma. Nechtějí nikam jezdit, cestovat. Většina z nich říká, že si počká, až to budeme mít v ordinaci,“ dodal.

Šonka dodal, že pfizerovská vakcína vyžaduje velmi jasný plán distribuce. Po rozmražení vydrží v chladničce jen několik dní. „Logisticky to není hračka. Praktik ji musí v pondělí nafasovat a pak mít připravený přesný seznam zájemců. A číslo musí být vzhledem k obsahu ampule dělitelné šesti,“ řekl Šonka.

Jak rychle praktici dokáží zafungovat, ověřila minulý týden například radnice Prahy 7. Mimo vládní rezervační systém tam lékaři s dobrovolníky naočkovali víc než tisíc lidí. „Během několika hodin zvládli obvolat pacienty nad osmdesát let a objednat je na očkování a přes 1100 jich naočkovat. Přes praktiky to je vůbec nejefektivnější proces. A v čekárnách nebyla žádná obvyklá nervozita,“ pochvaloval si Facebooku starosta městské části Jan Čižinský (Praha 7 sobě). Očkování tam pokračuje i přímo v budově radnice.

K podobnému postupu v menších městech a obcích kromě vakcíny schází i jasný centrální plán. Nejdál jsou v zapojení praktiků ve Zlínském kraji. „Tam se přihlásilo k očkování pfizerovskou vakcínou 180 ze 290 praktiků. Ale kvůli nedostatku vakcíny to zatím rozjíždějí v testovacím provozu v jednotkách ordinací,“ uvedl Šonka. Podle něj mohou praktici zvládnout naočkovat až 50 tisíc zájemců denně.

Ani ve Zlínském kraji však zatím příliš netuší, jak bude systém fungovat. Vsetínská praktická lékařka Gabriela Machalová eviduje 55 seniorů starších osmdesáti let. „Musím do ordinace objednat přesný počet vakcín na hlavu, aby tady nezbývala. Není jasno v tom, kolik pacientů se zaregistruje do očkovacích center a kolik bude chtít vakcínu v ordinaci. Nikdo neví, jak budeme řešit koordinaci,’’ uvedla.

Lékařka by se přikláněla k variantě, kdy by se senioři očkovali pouze v ordinacích. „Jinak v tom vzniká chaos,“ poznamenala. Obvolání desítek seniorů podle ní trvá dlouho, protože často reagují až po více urgencích.

Metodika očkování do konce února počítá s vakcinací zdravotníků a lidí nad osmdesát lidí. Patří do kategorie 1A.

Objedou až 250 lidí denně

Třeba za jihomoravskými seniory už vyrážejí mobilní týmy. Například ten z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny stihne za den proočkovat až 250 lidí. „Rezervační systém se nás vůbec netýká. Krajský úřad vždy jednou za týden pošle seznam zařízení k vakcinaci. S řediteli vždy domlouváme všechny detaily. Do informačního systému ISIN pak naočkované zanášíme až po návratu z výjezdu,“ popsal vedoucí týmu Libor Urbánek.

Skupina už v úterý začne s očkováním druhé dávky. Klienti brněnského domova tak dostanou očkovací certifikáty. Podle Urbánka potrvá ještě nejmíň sedm týdnů, než tým proočkuje všechna tato zařízení.

Tyto pojízdné očkovací týmy se však zaměřují na klienty v domovech pro seniory. Podle přednosty Kliniky infekčních chorob ve FN Brno Petra Husy však není přesně dořešené, jak se naočkují ostatní osmdesátníci. „Považuji to za velký problém. Proočkovat seniory v zařízeních není až tak složité, ale vychytávat jednotlivce v populaci a posílat k nim praktické lékaře nebo mobilní týmy bude mnohem komplikovanější. Nejsem si jistý, že se to do konce února stihne,“ řekl.

Nedovede si představit, že takové týmy v každé vesnici objedou jen jednotky zájemců. Také podle Urbánka by to bylo neefektivní. „Asi by bylo lepší seniory z malé obce přivézt třeba nějakou větší sanitkou, mikrobusem. Ale je to na propočtení časové efektivity,“ dodal.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Jiřího Kasaly (ODS) vše závisí především na počtu vakcín. „Nemáme informaci o tom, kdy a v jakém množství budou dodávky obnoveny. Je nutné mít na paměti, že v prioritní skupině nejsou jenom senioři, ale i zdravotníci a také je nutné po 21 dnech počítat s přeočkováním těchto osob,“ uvedl. Kraj zatím o svážení pacientů příliš neuvažuje, vakcíny chce dostat co nejblíž k nim.

Donedávna jihomoravský očkovací koordinátor Petr Husa odkazuje na německý model, kde vláda zaplatí imobilním pacientům taxíky. „Je docela možné, že se budou nabízet dopravní společnosti, které by zájemce do očkovacích míst svezly,“ řekl. Podle něj je třeba co nejdřív vyřešit distribuci vakcín k praktickým lékařům. „Vakcína od Pfizeru po rozmražení vydrží v ledničkové teplotě i dva až pět dní, takže v tom není takový problém,“ dodal.

Přednosta kliniky infekčních chorob do minulého týdne zastával roli krajského očkovacího koordinátora. Skončil na vlastní žádost. „Nelze to s kloubit s prací lékaře. To je úkol pro celý úřad, větší tým. Souvisí s vytvářením očkovacích míst, distribucí vakcín a zodpovídáním desítek dotazů,“ popsal.

Podle něj v centrálním registračním formuláři také chybí kolonka pro nemobilní seniory, kteří by zaškrtli, že nemohou na vakcinaci sami dorazit. „Myslel jsem, že bude v systému možné tuto potřebu vyznačit. Co vím, tak tam není,“ řekl.

Reklama

Doporučované