Hlavní obsah

Jsme rádi za kousek chleba a sklenici vody, říká majitel skiareálu

Foto: Archiv Miloše Kratochvíla

Letošní rok pro naše podnikání představuje katastrofu, tvrdí Miloš Kratochvíl.

Reklama

Kdybychom dopředu počítali s tím, že nám to vláda zase zavře, tak bychom se na to rovnou vykašlali, říká podnikatel Miloš Kratochvíl, který vlastní a provozuje jihočeský skiareál na Lipně.

Článek

S kolegou Martinem Krupauerem mají pod palcem klíčové turistické a sportovní atrakce v Lipně nad Vltavou. Od vyhledávaného lyžařského areálu pod vrchem Kramolín po Stezku v korunách stromů.

Těsně před koncem roku je českobudějovický podnikatel Miloš Kratochvíl ve zvláštním rozpoložení. Na jednu stranu je prý rád, že Babišova vláda umožnila horská střediska v omezeném režimu otevřít, na druhou stranu ji ostře kritizuje, že nařízení, která mají brzdit pandemii, neopírá o jasná data.

Promyšlenější politiku vede podle něj Německo, přestože tam skiareály zůstávají zavřené. „Nedělají tam zoufalé kroky, však také v Německu nikdo tolik neprotestuje,“ uvádí Miloš Kratochvíl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Nakolik jste uvítali, že můžete v omezeném režimu skiareál zpřístupnit veřejnosti?

Dívám se na to realisticky. Když vás vláda nejdříve odsoudí ke smrti hladem a žízní, nakonec budete rád i za kousek chleba a podanou sklenici vody. Takže já tleskám, že se přišlo na to, že pobyt na horách, na zdravém vzduchu, nemůže být nebezpečnější než v obchoďácích. Vždyť všichni lyžaři jsou vybaveni jak na infekčním oddělení nemocnice - mají rukavice, brýle, helmy, roušky.

Hlavní ale je, že nikdo pořádně neví, podle čeho vláda boj s koronavirem řídí. Copak vy máte nějaká data, která by vysvětlila, proč se jaká opatření dělají?

Jisté je, že počty nakažených zase stoupají. Nebojíte se, že vám vláda skiareály za týden či za dva opět zavře? Jako se to stalo hospodám.

U nás se může stát cokoliv. My s tím ale dopředu nepočítáme. Kdybych s tím počítal, nedával bych miliony do toho, abych vysněžoval skiareál. Kdybychom dopředu počítali s tím, že nám to vláda zase zavře, rovnou bychom se na to vykašlali. Poslali bychom lidi na pastvu. Já ale nevím, jak by někdo chtěl prokázat, jak je lyžování rizikové. Jestliže nás někdo zase zavře, nebude to určitě na základě objektivních dat. Možná na základě nějakých dojmů z Facebooku, že někdo někde viděl na fotce sto lidí vedle sebe. A tak se řekne: Zavřete to! To jsou ta jediná „data“, která se u nás používají. Místo aby si někdo sedl a použil selský rozum.

I na horách mají lidé sociální kontakty.

Vy si opravdu myslíte, že když lyžař jede zakuklený sedm minut na lanovce, na zdravém vzduchu, sedí tam vedle někoho ze své vlastní rodiny či z přátel, že je to nebezpečnější, než když jede metrem přes celou Prahu do nějakého obchodního centra?

Mluvíte o zdravém rozumu. Postrádají snad Italové a Němci zdravý rozum, když se rozhodli skiareály neotvírat?

Němci to dělají od počátku jinak. Stejně jako Rakušané. Oni řeknou podnikatelům: Rozhodli jsme se vás v zájmu všech občanů omezit, aby nebylo tolik nakažených a mrtvých, ale musíme se na vás všichni složit a náležitě vás odškodnit. U nás je to tak, že vláda řekla: My vás ve jménu ochrany všech obyvatel poškodíme, vás konkrétní podnikatele zavřeme, a potom na vás vyplázneme jazyk.

Tomu německému nebo rakouskému modelu tedy rozumíte více?

Tak asi ano. Když stát zakáže něco, co skutečně podle jasných dat má dopad na šíření epidemie, prokazatelně to přispěje k jejímu zmírnění, potom je to logické. To asi všichni přijmou. Však také v Německu nikdo tolik neprotestuje, nedělá zoufalé kroky. To samé v Rakousku, kompenzují jim výraznou část tržeb.

Foto: Archiv Miloše Kratochvíla

Kdybychom my řídili svou firmu tak, jako tahle vláda řídí stát, tak dávno zkrachujeme, soudí podnikatel Kratochvíl.

Jak se díváte na to, že horské hotely zůstaly zavřené?

Je to pro mě pořád ta samá písnička. Nevidím důvod, proč by lidé nemohli být na rekreaci v hotelu na horách. Samozřejmě chápu, že nějaké mejdany být nemohou. Ale to je něco jiného než zakázat lidem jet na hory.

Opravdu se nebojíte, že se české hory stanou novým semeništěm viru?

Toho se rozhodně nebojím. Může být ještě někde zdravěji než na lyžích na horách? A když mi někdo bude tvrdit, že nejzdravější je sedět na zadku doma a maximálně jít do těch povolených obchoďáků, poklepu si na čelo. Na to nemusí být člověk lékař, aby uznal, že to je absurdní tvrzení.

Zachytil jsem stesky provozovatelů zoologických zahrad, kteří se diví, že skiareály jsou otevřené a zoo musí být zavřené. Vypadá to, že nemají tak silný lobbing jako majitelé horských areálů.

Fandím všem zoologickým zahradám a dalším takovým podnikům. Také jim by měl být provoz umožněn. Samozřejmě s menším počtem lidí, bez vstupu do pavilonů… Vždyť je to jako procházka parkem na zdravém vzduchu.

Léto u vás nebylo určitě špatné, dle všech zpráv bylo na Lipně hodně lidí. Jak pro vás skončí celoroční hospodaření?

Skončí to normální katastrofou. Musíme zastavit všechny investice, musíme si zvýšit úvěrový rámec, dělat šílená restriktivní opatření. Takové poškození, jako nám letos udělal stát, nám neudělala žádná povodeň, žádný živel, nic takového. Neudělala to ani ta čínská chřipka, to nám udělal svými opatřeními náš stát. K tomu sice může dojít, ale musí vás vždy stát řádně odškodnit. Ale to se nestalo. Tady došlo k jednostrannému aktu.

Reklama

Související témata:

Doporučované