Hlavní obsah

Jsme s vámi, vzkázal Japoncům Mike Pence. S japonským premiérem debatoval o jaderné hrozbě KLDR

Mike Pence pokračuje ve své cestě po Asii. S Japonskem v boji proti jaderné hrozbě KLDR stojí na jedné lodi.

 

Reklama

Jsme s vámi na sto procent, řekl americký viceprezident Mike Pence na jednání s japonským premiérem Šinzó Abem. Pence přiletěl do Tokia rovnou z Jižní Koreje v rámci desetidenního turné po asijských zemích.

Článek

S japonským premiérem Šinzó Abem chce Pence najít páky na Severní Koreu, aby zastavila svůj jaderný program. I když by se mělo jednat především o páky ekonomické, Pence poznamenal, že na stole jsou všechny možnosti, tedy i vojenský útok. Zopakoval tak dřívější vyjádření amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona.

Video: Rex Tillerson navštívil Jižní Koreu a pohrozil KLDR vojenskou akcí.

Video: Nela Vejvodová

Prezident Trump je ale podle Pence přesto odhodlaný vypořádat se s jadernou hrozbou Severní Koreje poklidně. Ve spolupráci s Japonskem, Čínou a Jižní Koreou chce najít mírumilovnou cestu.

Situace se zdramatizovala po návštěvě Mikea Pence v Jižní Koreji. KLDR se krátce před jeho příjezdem do Soulu neúspešně pokusila odpálit další raketu neznámého typu. To americký viceprezident označil za provokaci a navíc řekl, že „éra strategické trpělivosti” s KLDR je u konce.

Pence se v úterý společně s Abem už shodl na tom, že je třeba přesvědčit Čínu, aby se v jednání ohledně Severní Koreje více angažovala.

Reklama

Doporučované