Hlavní obsah

Jsme silnější než lidovci i ODS, říká Gazdík. Starostové podpoří Čunka

 

Reklama

U Starostů panuje spokojenost, v krajích začínají jednání o koalicích. Petr Gazdík popisuje, s kým se Starostové spojí a s kým nikoliv.

Článek

V jeho rodné Suché Lozi dostalo hnutí vedené Petrem Gazdíkem přes 60 procent hlasů, ale ani jinde to nedopadlo špatně. Předseda Starostů a nezávislých se proto považuje za spoluvítěze voleb. „S naším celostátním ziskem, pokud počítáme i naši odnož v Libereckém kraji, 9,7 procenta se na to nejde dívat jinak," řekl Gazdík v nedělním ranním rozhovoru ve studiu Seznam Zprávy.

V jednotlivých krajích se už rýsují první možná řešení. V Královéhradeckém sice vyhrálo podobně jako v osmi dalších regionech hnutí Andreje Babiše ANO, ale domluvili se proti němu všichni ostatní. Petr Gazdík potvrdil, že Starostové budou součástí krajské koalice proti ANO.

S Čunkem klidně

Ve Zlíně se chtějí Starostové domluvit s vítěznými lidovci. Jejich předseda Pavel Bělobrádek už v sobotu uvedl, že si dovede v křesle hejtmana představit Jiřího Čunka, stálici zlínské politiky, někdejšího ministra v Topolánkově vládě. Čunek získal absolutně nejvyšší počet preferenčních hlasů v celé České republice.

Jak půjdou Starostové do sněmovních voleb v roce 2017, zatím Petr Gazdík neprozradil. Není tedy jasné, zda se hnutí Starostů spojí s některým ze svých partnerů (TOP 09, která ale ve víkendových volbách drtivě propadla), nebo zda bude kandidovat samo.

Pro Starosty skončily volby relativně úspěšně. Například v Libereckém kraji se jim podařilo narušit hegemonii ANO a s velkou převahou tu Starostové pro Liberecký kraj obviněného hejtmana Martina Půty ovládli kraj.

Ve středních Čechách sice vyhrálo ANO, které vedla místopředsedkyně sněmovny Jermanová, ale jsou při jednání o krajské koalici první na řadě, jak to doslova Jermanová po oznámení výsledků voleb řekla.

Reklama

Související témata:

Doporučované