Hlavní obsah

Jsme snad toxičtí? Nákupním centrům se nelíbí, že otevřou až poslední

Rozhovor s Janem Kubíčkem, předsedou českého výboru Asociace nákupních center.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nákupní centra až poslední na řadě. Poté, co vláda zveřejnila plán na uvolňování opatření kvůli pandemii koronaviru, je jasné, že obchodní domy otevřou nejdřív začátkem června. Ale všechno se ještě může měnit.

Článek

Řada obchodů už bude mít dávno otevřeno, až po nich přijdou na řadu velká obchodní centra. A těm se to rozhodně nelíbí.

„Upřímně řečeno, nerozumíme tomu. Vypadá to, jako by byla nákupní centra toxická, jako kdyby to nebylo moderní prostředí,“ posteskl si pro Seznam Zprávy Jan Kubíček, předseda českého výboru Asociace nákupních center. „Nerozumíme tomu, proč jsou nákupní centra takto diskriminována a jsou až na posledním místě ve stejné skupině jako koncerty, kde lidé stojí hned vedle sebe dlouhou dobu,“ doplňuje.

Další věc, která podle něj nedává logiku, je nepoměr mezi dosud otevřenými prodejnami a těmi z nákupních center. „Koncentrace lidí v současné době uzavřených jednotkách je nižší než v již otevřených potravinách a drogeriích. Jsou tam vysoké stropy a lidé se tam rozptýlí. Navíc podle poslední studie bonnské univerzity z minulého týdne nakupování netvoří významný rizikový faktor pro přenos viru. Tím je podle studie pobyt lidí blízko sebe po delší dobu, zejména v uzavřené místnosti,“ vysvětluje Kubíček.

A s odkazem na otevřené hobbymarkety, kde se pohybuje velké množství lidí, se ptá, proč nemůže v nákupním centru otevřít malý obchodník s textilem, kterému komplet utíká sezona a přichází o peníze.

Obchodní centra jsou podle Kubíčka schopná zpřísněná opatření zajistit. Kontrolovat vstup lidí, dekontaminovat celé centrum, omezit shlukování a nastavit omezení skupin nakupujících. Kontrolovat roušky při vstupu, omezit odpočinkové zóny, případně zajistit rozestupy.

10 miliard za každý měsíc navíc

Ztráty jsou podle šéfa asociace ohromné. Uvedl, že jde o deset miliard korun za každý další měsíc, kdy jsou centra částečně zavřená. Dosud fungují v centrech jen prodejny s potravinami, drogerie, myčky nebo lékárny.

„Tím pádem samozřejmě máme náklady téměř jako v běžném provozu, my neumíme v takových podmínkách omezit náklady na provoz center na minimum. Máme dlouhodobé smlouvy a musíme platit elektřinu, teplo, vodu, plyn. Také bezpečnostní, úklidové a údržbářské služby, týmy, které ta centra operují a podobně. To vše je v milionových částkách pro každé centrum,“ vypočítává šéf asociace.

„Každý měsíc uzavření s takovými ohromnými ztrátami výrazně stupňuje riziko, že to mnozí nájemci nepřežijí. Oni mají nachystané jarní kolekce. Teď je vezmou a vyhodí, jestli se otevře až v červnu. Jsou v tom šílené náklady,“ vysvětluje.

Přesto se nevzdává. A doufá, že se situace může změnit. „Věříme, že nynější předpokládaný harmonogram nevychází z úplné znalosti fungování moderního nákupního centra. Doufáme, že se nám podaří navázat kontakt s Ministerstvem zdravotnictví, abychom mohli předložit naše argumenty,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované