Hlavní obsah

Jsme svědky krize EU a NATO, shodují se český a slovenský premiér

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Zasedání české a slovenské vlády.

Reklama

Ve Valticích se sešla česká a slovenská vláda a premiéři obou zemí se ostře pustili do NATO i Evropské unie.

Článek

Silná kritika fungování Evropské unie i Severoatlantické aliance zazněla po společném jednání české a slovenské vlády ve Valticích na Břeclavsku. Podle slovenského premiéra Petera Pellegriniho i jeho českého kolegy Andreje Babiše jsou obě multilaterální instituce nedynamické, málo akceschopné a měly by změnit rozhodovací mechanismy. „Zažíváme krizi těchto organizací,“ uvedl Pellegrini.

Podle Babiše mají být evropské státy mnohem iniciativnější při řešení konfliktů. „Sedmatřicet zemí společně bojuje proti terorismu v Afghánistánu. Jsem přesvědčený, že kdybychom společně působili také v Sýrii, tak by Američané nemuseli v uplynulých týdnech z problematického území odejít,“ řekl.

Zároveň kritizoval čelní představitele Aliance, že s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem o situaci v Sýrii nehovořili. „Proč se generální tajemník při turecké operaci nevydal do Istanbulu?“ podivil se Babiš s tím, že tři státy jsou mimo Evropu a ostatní potřebují dohodu v rámci evropských států. Podle něj Evropa sice nepotřebuje společnou armádu, ale přesný plán postupu.

Kritizoval i program dvoudenního summitu NATO, který se uskuteční začátkem prosince ve Velké Británii. „Trvá tři hodiny, každá země má, tuším, čtyři minuty. To je nedostatečné, možná by o tom evropské členské státy NATO měly diskutovat,“ uvedl.

Pellegrini zdůraznil, že evropské státy v rámci NATO mají aktivně řešit a rozebírat situaci Turecka. „Jsme vůči němu ve schizofrenní situaci. Je členem organizace, ale zároveň mu vyměřujeme sankce. Turci nás začínají veřejně vydírat. Prý se rozmyslí, jestli miliony utečenců přemístí do Sýrie, nebo je pošle do Evropy. Tento člen otevřeně porušuje dohody. Zároveň vojska NATO na některých místech operují společně s ruskými hlídkami. To jsou situace, na které jsme nebyli zvyklí a měli bychom je aktivně řešit,“ dodal slovenský premiér.

Oba předsedové vlád se také pozastavili nad neefektivním fungováním institucí Evropské unie.

„Scházíme se, premiéři a prezidenti Unie. To by měla být koaliční vláda Evropy, která reaguje na aktuální problémy. Ne že nám úředníci nadiktují téma a my pak několik hodin diskutujeme o situaci v Severní Makedonii. Máme řešit témata, jako je situace v Sýrii. Chceme debatu, nejen sérii projevů jednotlivých představitelů,“ řekl Babiš a vybídl k úpravě jednacího řádu.

Zároveň chce řešit neexistenci obchodní dohody mezi EU a USA. „Když za nás půjde někdo vyjednávat, chce přesně vědět, s jakou pozicí bude vystupovat,“ uvedl Babiš.

Pellegrini si pochvaloval spolupráci v rámci visegrádské čtyřky. „I z důvodů, které tu rozebíral premiér Babiš, chceme otevřít otázku o budoucnosti Unie. Premiér bude mít plnou důvěru při přípravě společného dokumentu V4, který poskytne náměty, jak má být Evropská unie akceschopnější,“ dodal Pellegrini.

Reklama

Doporučované