Hlavní obsah

Jsme téměř na Mount Everestu, řekl Johnson k brexitu. Chybí ale poslední krok: dohoda o DPH

Foto: Profimedia.cz

Stále není vyloučeno, že pokud by se podařilo vyřešit sporné body ve čtvrtek, může se dohoda dostat do rukou unijním lídrům ještě v pátek.

Reklama

Naděje na vyjednání brexitové dohody se nenaplnily. I přes optimistická prohlášení ze stran EU i Velké Británie se nakonec vyjednavačům nepodařilo ve středu rozvodovou smlouvu dojednat. Ambiciózní plán, že by případnou dohodu rovnou schválil summit evropských lídrů, se tak pravděpodobně nesplní.

Článek

Zástupci obou stran ale nepřicházejí o optimismus. I přes středeční neúspěch by podle nich mohla být výstupní smlouva uzavřena v nejbližších dnech. A není ani vyloučeno, že pokud by se podařilo vyřešit sporné body ve čtvrtek, může se dohoda dostat do rukou unijním lídrům ještě v pátek.

S dosavadními výsledky dlouhých rozhovorů seznámil unijní velvyslance hlavní vyjednavač za EU Michel Barnier. Ten uvedl, že se většinu překážek podařilo dojednat – po včerejších ústupcích ze strany britského vyjednávačského týmu došlo třeba ke shodě ohledně severoirské hranice. Celní kontrola mezi Severním Irskem a Irskou republikou má být mimo pevninu, čímž by se zachovala dosavadní průchodnost hranice. Neshody nicméně stále panují nad otázkou budoucího systému výběru DPH u zboží pohybujícího se mezi EU a Velkou Británií.

Vyjednávání tak zdaleka nekončí. „V cestě k dosažení dohody stále stojí ‚nevyřešené problémy,” řekl podle serveru Politico ve středu odpoledne Boris Johnson britské vládě na krátké schůzi. V promluvě k členům parlamentu pak současnou fázi vyjednávání přirovnal k Hillaryho schodu, slavné poslední překážce před dosažením horského vrcholu nejvyšší hory světa. Nutno však podotknout, že právě Hillaryho schod na Mount Everestu se před pár lety zřítil.

Johnson hraje o čas

Vyjasnění brexitové otázky, tedy zda ve středu dohoda bude, nebo ne, předpověděl už odpoledne prezident Evropské komise Donald Tusk. Ten navíc uvedl, že „základy brexitové smlouvy jsou už hotové a že dohodě stály na poslední chvíli v cestě jen pochybnosti z Londýna”. Stejně podle britského serveru Sky News reagují i další zdroje z Bruselu, podle kterých je v tuto chvíli zásadní podpora britské vlády. Konzervativec Johnson totiž hraje hru o čas a snaží se zajistit si podporu severoirské unionistické strany DUP i radikálních zastánců brexitu z vlastních řad.

Johnson podle Sky News využije unijního summitu k dosažení dohody, kterou by pak mohl předložit členům parlamentu. Pokud by uspěl, hlasovat by se o ní mohlo už v sobotu na mimořádném zasedání v Dolní sněmovně. Ve hře je i možnost, že se domů vrátí britský premiér s prázdnou. V tom případě by musel zažádat o další odklad brexitu – tak jak to ukládá zákon schválený na začátku září.

„Mohu potvrdit, jak opakovaně popisoval premiér, že vláda zaprvé dodrží zákon a zadruhé dodrží závazky poskytnuté soudu v souvislosti se zákonem,“ řekl podle ČTK britský ministr pro brexit Stephen Barclay v Dolní sněmovně. Sám ministr pro odchod z EU ale možnost odkladu – stejně jako premiér Johnson – nepodporuje. A to ani v případě, že by šlo o „technické” prodloužení vyjednávacího období. „Ne. Myslím, že je důležité, abychom odešli 31. října,” vyjádřil se odmítavě.

Reklama

Doporučované