Hlavní obsah

Jsme ukrajinský volejbalový tým, tvrdili maskovaní syrští migranti na aténském letišti

Foto: Řecká policie

Stejné sportovní oblečení a dva volejbalové míče. Syřané se převlékli za ukrajinský tým a snažili se dostat do Švýcarska (Foto: řecká policie).

Reklama

Převlékli se za volejbalový tým a doufali, že se tak dostanou přes hranice. Řecká policie v neděli na aténském letišti zatkla deset syrských migrantů. Vydávali se za ukrajinský tým, který má tento týden nastoupit ve čtvrtfinále mistrovství Evropy.

Článek

Syřané měli na sobě stejné sportovní oblečení, s sebou sportovní tašky a dva z nich nesli v ruce volejbalové míče. Vydávali se za ukrajinský volejbalový národní tým. V Belgii se nyní koná mistrovství Evropy, ve kterém se právě ukrajinský tým dostal do čtvrtfinále.

Převlečení Syřané se snažili dostat do letadla mířícího podle stanice BBC do švýcarského Curychu. Policie ale na místě zjistila, že ukrajinské pasy, na něž „sportovci” cestovali, jsou hlášené jako kradené nebo ztracené. Odvezli je na výslech, při kterém policie zjistila, že se o volejbalový tým ve skutečnosti nejedná.

Řecko se dlouhodobě potýká s obrovským množstvím uprchlíků, kteří se snaží dostat do dalších evropských zemí. V zemi aktuálně žije více než 70 tisíc běženců. Obzvlášť ostrovy jako Lesbos, Kos nebo Samos mají problém s přeplněnou kapacitou detenčních zařízení a uprchlických táborů.

Řecko se letos podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) stalo opět hlavní vstupní branou migrantů přes Středomoří do Evropy jako v roce 2015. Toto prvenství v roce 2016 převzala Itálie a po ní loni Španělsko.

Reklama

Doporučované