Hlavní obsah

Jsme v krásném minusu, říkají restauratéři. První den otevření hatil déšť

Foto: Seznam zprávy Michal Šula

Ilustrační foto.

Reklama

17 procent podniků, které neměly okénko, včera poprvé od pandemie otevřelo své zahrádky. Jenže zákaznická smršť se nekonala. Naopak, tržby byly v průměru dokonce nižší než před týdnem.

Článek

Restaurace mohly včera poprvé oficiálně otevřít své zahrádky a po covidové pauze přivítat první zákazníky. Proti minulému týdnu, kdy byl povolen prodej pouze přes okénko, včera otevřelo hned víc podniků. Jenže tržby šly proti minulému pondělí dolů.

„Pokud jde o otevřené podniky, za včerejšek jsme oproti předchozímu období zaznamenali nárůst zhruba o 17 procentních bodů. Bohužel o celkových tržbách se totéž říct nedá. Ty zůstaly stejné jako minulý týden a návštěvnost dokonce v porovnání s předchozím pondělím ještě o něco klesla,“ přibližuje Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka. Pokladní systémy jeho firmy využívá asi čtvrtina českých restaurací, hospod a kaváren – tedy asi deset tisíc podniků.

Stany a deky nepomohly

„Očekávalo se, že zahrádky budou okamžitě přeplněné – a to se nestalo. Může za to samozřejmě počasí, svou roli ale sehrálo i to, že někteří lidé jsou zmateni z toho, s jakým testem vlastně mohou vůbec přijít,“ říká Lucie Čenková, která zastupuje podniky jako například Café Buddha, Notabene nebo Hotel Alcron.

Místo zisků tak po prvním dni možného rozvolnění restauratéři počítají ztráty. A to i ti, kteří okénko v minulých měsících neměli a včera otevřeli vůbec poprvé.

„Žádná výhra to nebyla, bylo ošklivě a nikomu se venku v dešti sedět nechce. Takže po prvním dni jsme v krásném minusu, ale nebudeme brečet a jsme rádi, že můžeme do práce,“ říká šéfkuchař a majitel restaurace U Matěje Jan Punčochář. Jeho podnik se přitom na nepřízeň počasí nachystal, postavil otevřené stany, připravil hořáky i deky.

63 procent podniků už jede

Ještě před měsícem měla podle údajů Dotykačky zavřeno víc než polovina gastropodniků. Pokladní systém využívalo jen 46 procent těch, které fungovaly ještě před vypuknutím pandemie. S otevřením zahrádek se počet otevřených podniků navýšil na 63 procent předcovidového stavu. Tržby jsou však na čtvrtině loňského února.

Nejvíc včera lidé vyrazili do hospod. Těch včera otevřela třetina z celkového počtu, ještě minulý týden bylo otevřeno 14 procent hospod. I když právě hospody hlásí za včerejší den nejvyšší tržby, pohybují se na úrovni 45 procent loňského února, tedy posledního necovidového měsíce.

„Lidé podle všeho rádi vyrazili na pivo i v horším počasí. U restaurací a dalších druhů podniků, kde se obvykle stravují, je citlivost na chladné a deštivé počasí vyšší,“ odhaduje šéf Dotykačky Petr Menclík.

Naproti tomu v kavárnách útrata proti minulému týdnu dokonce mírně klesla.

Reklama

Doporučované