Hlavní obsah

Jsme ve fázi popírání, zní z úřadu ombudsmana po volbě Křečka

Foto: Profimedia.cz

Následujících šest let by měl v čele úřadu ochránce práv stát Stanislav Křeček. Podle odcházející ombudsmanky i části zaměstnanců to není ideální kandidát.

Reklama

Revoluce se v úřadu veřejného ochránce práv konat nebude. I kritici nového ombudsmana říkají, že věří především v instituci, které chtějí dále pomáhat.

Článek

První den v práci vstřebávají pracovníci Kanceláře Veřejného ochránce práv středeční volbu nového ombudsmana, kterým se stal Stanislav Křeček.

Ten by tak měl s úřadem spojit dalších šest let svého života. Do konce minulého roku přitom zastával pozici zástupce ombudsmanky. „Povýšení“ někteří zaměstnanci neberou s velkým nadšením.

Důvody jsou přitom podobné jako u kritiků mimo Kancelář Veřejného ochránce práv. Pracovníky znervózňují dřívější vyjádření Stanislava Křečka. Zejména pak ta, v kterých popisoval své chápání pojmu diskriminace.

Už dopředu před volbou nového ombudsmana proto někteří zaměstnanci podle informací redakce Seznam Zpráv nevylučovali odchod v případě, že by se novou hlavou úřadu stal právě Stanislav Křeček.

Podobná nálada jako na veřejnosti

Den po zvolení nového ombudsmana se snaží s novinkou vyrovnat bez okázalých gest.

„Jsem ve fázi popírání,“ říká s nadsázkou jeden ze zaměstnanců, kterému redakce slíbila zachování anonymity. Podle něj je výsledná nálada v kanceláři podobná té, která panuje i na veřejnosti.

„Jsou lidé, kteří volbu vnímají negativně, ale i ti, již ji berou pozitivně,“ dodal s tím, že takto brzo nelze vůbec popsat, co a jak by se mohlo pod novým vedením změnit.

Opustit své místo nechce. „Úřad je pro mě důležitý. Pracuji pro něj, protože v něj věřím,“ líčí pracovník.

Většina oslovených pracovníků pak nechtěla o situaci mluvit ani s příslibem, že redakce zachová jejich anonymitu.

„Nezlobte se, zeptejte se tiskové mluvčí,“ reagovali na dotaz.

Mluvčí Iva Hrazdílková redakci Seznam Zpráv řekla, že úřad je servisní organizace. „Je to úplně bezpředmětné komentovat volbu,“ dodala.

Nevhodný kandidát

Svůj názor na Stanislava Křečka nezměnila odcházející ombudsmanka Anna Šabatová, která skončí na pozici příští týden. Ta se opakovaně v médiích vyjádřila, že by si představovala v čele úřadu jiného kandidáta než právě svého dosavadního zástupce.

Nad zvolením Stanislava Křečka se podivila i mezinárodní lidskoprávní scéna. Na sociálních sítích jej například kritizoval aktivista a evropský ředitel zodpovědný za komunikaci s médii v mezinárodní organizaci Humans Rights Watch Andrew Stroehlein.

„Seznamte se se Stanislavem Křečkem. Věří krajně pravicové konspiraci, že muslimové sem jdou, aby nás nahradili. Říká, že muslimové by neměli být posuzováni jako jednotlivci. Je novým českým ombudsmanem, který má hájit lidská práva,“ píše Stroehlein.

Negativně vnímá nastupujícího ombudsmana i Zdeněk Ryšavý, ředitel neziskové organizace Romea, která bojuje proti rasismu.

„Vnímám to negativně. Zejména kvůli výrokům Stanislava Křečka před volbou,“ říká Zdeněk Ryšavý. Vadí mu například to, že Stanislav Křeček už dříve uvedl, že pronajímatel má právo si vybrat nájemce a odmítnout Roma jen proto, že je Rom.

„Denně se s podobnou diskriminací potkáváme. S Annou Šabatovou jsme spolupracovali, na poradnu Kanceláře Veřejného ochránce práv jsme odkazovali některé lidi,“ vysvětluje Ryšavý.

V současnosti se proto Romea rozhodla vyčkávat, jaké signály od ombudsmana budou přicházet.

Reklama

Doporučované