Hlavní obsah

Jsme zodpovědní i za sklerózu lékárníků. Lékový ústav zlehčoval na internetu stížnosti na eRecepty

Lékový ústav a jeho přešlapy na sociální síti.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lékový ústav pojal komunikaci s lékárníky na sociální síti velmi svérázně. Spor vyostřený přístupem úřadu vyvolal vlnu kritiky nejen ze strany veřejnosti, ale i ministerstva zdravotnictví. To dospělo k názoru, že Státní ústav pro kontrolu léčiv musí neprodleně změnit způsob komunikace na internetu.

Článek

Stačil jeden příspěvek na Twitteru o eReceptu. V něm si lékárnice stěžovala na to, že v případě výpadku elektřiny a připojení podle ní neexistuje fungující legální možnost, jak pacientovi vydat lék. Vedle reakce lékového ústavu, že existuje náhradní řešení v podobě mobilní aplikace pro lékárníky, se na síti objevilo i několik nevhodných komentářů.

Jeden z nich například uváděl následující: „Samozřejmě disponujeme nabíječkami na veškeré typy mobilních telefonů, které bezplatně zapůjčujeme, a za všechno včetně sklerózy, že si někdo zapomene nabít mobil, jsme zodpovědní.”

Ministerstvo zdravotnictví coby nadřízený orgán vlnu kritiky na sociální síti směrem k lékovému ústavu zaznamenalo. A vyzvalo úřad k nápravě.

„Způsob komunikace Státního ústavu pro kontrolu léčiv na jeho twitterovém účtu byl v posledních dnech velice nešťastný. Ministerstvo zdravotnictví zadalo vedení SÚKL, aby okamžitě provedlo nápravu, celkově přehodnotilo systém publikace twitterových příspěvků a přijalo taková opatření, aby se podobné případy již nemohly opakovat,“ uvedla pro Seznam.cz mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Pokud jde o samotný eRecept, ten podle ministra Adama Vojtěcha funguje dobře.

„Já to naopak vnímám tak, že eRecept funguje, že výpadky jsou v zásadě minimální. Ten systém funguje nadmíru dobře, když to porovnám s dalšími IT systémy, které tady byly v minulosti provozované státem. A ten systém stále kultivujeme,“ řekl Seznamu Adam Vojtěch.

Ministerstvo dále uvádí, že v případě lokálního výpadku elektrického proudu nebo internetu mohou lékárníci využít náhradní řešení v podobě mobilní aplikace pro lékárníky nebo zavolat na speciální linku pro lékárníky.

„Přes kterou si mohou ověřit pravost a obsah (předepsaná léčiva) eReceptu. Státní ústav pro kontrolu léčiv nyní připravuje technické řešení, které by i v případném výpadku Centrálního úložiště elektronických receptů umožnil lékárníkům výdej na elektronické recepty. SÚKL na něm nyní intenzivně pracuje, představit by ho měl v průběhu léta,“ dodala Štěpanyová.

Kritika lékárníků vůči eReceptu nicméně neustává. „Nedomyšlenost systému pro případ výpadku internetu nebo elektřiny je hluboká. Nic by nebránilo tomu, aby pacienti měli jako v celé Evropě kartičky pojištěnce, které by byly paměťovým médiem, jež umožňují určitou formu offline výdeje,“ říká Aleš Nedopil, člen spolku Vaši Lékárníci.

Státní ústav pro kontrolu léčiv nepřímo uznal, že pochybil. Na síť napsal, že je pondělí, a proto se zase – alespoň písemně – vrací ke komunikaci vlastní státní instituci.

Reklama

Doporučované