Hlavní obsah

Babišův svazek nemohl být zfalšovaný. S StB spolupracoval, tvrdí historik a znalec spisu agenta Bureše

Slovenský historik Jerguš Sivoš o Andreji Babišovi a komunistické StB.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nedokážu říct, jak důležitý byl Andrej Babiš pro StB. Dochovalo se ale to, jakým způsobem byl naverbován, říká ve Výzvě Seznamu Jerguš Sivoš.

Článek

Jerguš Sivoš jako badatel slovenského Ústavu paměti národa připravoval posudek pro slovenské soudy v případu údajné spolupráce s komunistickou StB. Zachované dokumenty o Andreji Babišovi alias agentu Burešovi podle něj nelžou.

„Musíme získat co nejvíc záznamů a na základě analýzy řady informací, zda StB postupovala na základě směrnic, které byly velmi přísné a kontrolované, vytvoříme historickou analýzu. Udělali jsme ji i v tomto případě (Andreje Babiše, pozn. red.)- Na základě toho jsme předložili závěr soudu - a ten závěr byl, že pan Babiš byl oprávněně evidovaný ve svazcích StB,” říká ve Výzvě Sivoš.

„Dokumenty StB procházely skartací. Navzdory tomu se nám podařilo dohledat třináct svazků a spisů, ve kterých je uvedený záznam, krycí jméno, registrační číslo, na základě toho jsme dokázali tento případ zrekonstruovat a předložit stanovisko soudu, které je z našeho pohledu historicky vyargumentované a nepopiratelné,” dodává.

Vázací podpis se nedochoval

Sivoš také vysvětluje, jak je to s důkazy o vědomé spolupráci. „Vázací akt se dochoval. Nedochoval se podpis spolupráce. Ten byl skartovaný 4. prosince 1989. Další důležitá věc, která mluví v neprospěch českého premiéra, je, že československá kontrarozvědka měla jednotný evidenční systém. Tam byly záznamy o agentech. Každý v Praze věděl, že získali agenta v Košicích. A že se taková osoba dá využívat zpravodajsky. A ano, takové dokumenty se týkají i Andreje Babiše,“ řekl.

Bratislavský krajský soud minulý týden zamítl žalobu českého premiéra v demisi Andreje Babiše na Ústav paměti národa. V ní šéf české vlády tvrdil, že je jako agent komunistické Státní bezpečnosti veden neoprávněně. Verdikt stojí na předchozím rozhodnutí slovenského Ústavního soudu, podle nějž ústav neměl být žalovanou stranou.

Ústavní soudci zrušili předešlé rozsudky, které dávaly Babišovi za pravdu i kvůli tomu, že byly vyneseny zejména s ohledem na výpovědi bývalých příslušníků StB. Ti jsou ale dle nejvyšší soudní instance nedůvěryhodní.

Dochovaly se informace o tom, jakým způsobem měl být Andrej Babiš naverbován? Jak měla údajná spolupráce probíhat? A dá se věřit novému svědectví bývalého příslušníka Státní bezpečnosti Jána Sarkocyho, který tvrdí, že Babiš agentem Burešem byl a že s komunisty spolupracoval i dnešní šéf britských labouristů Jeremy Corbyn? Podívejte se ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované