Hlavní obsah

Jsou dva způsoby, jak překonat strach: Začít se bláznivě smát. Nebo opětovat palbu, říká ukrajinská velitelka

Svět bez obalu: Zpověď ukrajinské velitelky Oleny Bělské.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ukrajinka Olena Bělská je velitelkou na frontové linii na východě Ukrajiny. Od chvíle, kdy před třemi lety vstoupila do armády, zažila řadu bojových akcí. Se svými zážitky se svěřila štábu Rádia Svobodná Evropa.

Článek

Přežila mnoho útoků. Třeba minometný. „Bylo to vzrušující a zároveň děsivé. Velmi děsivé,“ říká Bělská. „Otočíte se a vidíte v těle vašeho střelce – jednadvacetiletého chlapce – díru po granátu. Hrozné. Vedle na zemi… jeho ledviny.“

Sama Bělská velí rovněž minometné jednotce, která je nasazená v Donbaské oblasti, bojují tu proti Ruskem podporovaným separatistům.

Osmatřicetiletá důstojnice se snaží být svým kolegům psychickou podporou. „Jsou dva způsoby, jak překonat strach. Když jste ostřelovaní, první je, že se začnete bláznivě smát. A druhý, že palbu opětujete. Když vám stoupá adrenalin, nevšímáte si nebezpečí, nemáte obavy,” říká velitelka.

Bělská je jednou ze zhruba 25 tisíc žen, které teď slouží v ukrajinské armádě. Jejich počet od roku 2016 významně stoupl – od tohoto okamžiku mohou být totiž i ženy součástí bojových jednotek.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované