Hlavní obsah

Jsou ještě na základní škole a už vydělávají miliony dolarů. Světový šampionát ve Fortnite vyhrál šestnáctiletý Američan

Jak vypadal Arthur Ashe Stadium při turnaji.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

O víkendu se na Arthur Ashe Stadium v New Yorku hrálo o velké peníze. Uskutečnil se turnaj v počítačové hře Fortnite a v sázce bylo hodně. Celkem si hráči rozdělili výhry za 30 milionů dolarů.

Článek

Úplným vítězem hry se stal šestnáctiletý Američan Kyle „Bugha” Giersdorf, který si domů odnáší 3 miliony dolarů. V přepočtu je to bezmála 69 milionů korun.

Turnaj dvojic pak ovládli Nor Emil „Nyhrox” Bergquist Pederson spolu s rakouským hráčem pod přezdívkou Aqua.

Mezi stovku nejlepších hráčů Fortnite na světě se dostali i dva čeští hráči. Čtrnáctiletý Martin „Marteen” Pátek a Richard „Skailer” Janeček. Ve hře o miliony dolarů ale zásadně nedominovali. Už jen za účast si ale zpět do Čech vezou více než milion korun.

A o co vlastně ve videohře jde? Hráči po sobě střílí a staví úkryty. Existuje hned několik verzí hry, například Fortnite Battle Royal, ve které proti sobě hraje až 100 hráčů najednou s cílem zůstat posledním přeživším.

Ve Fortnite se točí velké peníze. Už rok po spuštění vydělala miliardu dolarů jen na mikrotransakcích, kterými hráč obohacuje svoji postavu – třeba virtuálním oblečením nebo neobvyklým gestem.

Turnaj ve Fortnite se zařadil mezi nejzásadnější turnaje v historii e-sportu a potvrdil, že tvůrci hry ze společnosti Epic aktuálně dominují hernímu průmyslu.

Reklama

Související témata:

Doporučované