Hlavní obsah

Jsou mladí, zdraví a náhle zemřou. Stojí za tím problémy se srdcem, o kterých nic netuší

Během operace srdce si s pacientem povídáme, říká známý kardiolog Josef Veselka.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nečekaná smrt kvůli srdeční zástavě se objevuje často u sportovců, v mnoha případech jde o fotbalisty. Jen za poslední týden se staly dva nové případy.

Článek

Na zástavu srdce zemřel začátkem března 31letý kapitán fotbalistů Fiorentiny Davide Astori. Podle lékařů jeho srdce zpomalovalo, až se zastavilo úplně. Jen pět dnů po této tragické smrti zemřel ve spánku za podobných okolností osmnáctiletý francouzský hráč Thomas Rodriguez. Média také nedávno informovala o 39letém Čechovi, který zemřel kvůli srdečním problémům během dovolené v Egyptě.

„Nejčastější příčinou srdeční smrti u mladých lidí je hypertrofická kardiomyopatie - onemocnění, které se nijak neprojevuje a člověk o něm vůbec nemusí vědět. Týká se ale mizivého procenta lidí, nejde o žádný trend,” tvrdí kardiolog Josef Veselka z Fakultní nemocnice v Motole. Stále jsou podle něj nejvíc ohrožení starší lidé a kuřáci.

Nejvíc Čechů umírá na infarkt a roste také počet pacientů, kteří mají problém se srdečními chlopněmi. „Populace stárne a chlopně prostě doslouží. Dnes už je umíme operovat tak, že si s pacientem u výkonu povídáme a jde za tři dny domů,” tvrdí Veselka.

Jak probíhá operace chlopní? A jak člověk bezpečně pozná infarkt? Jak se správně starat o své srdce? Podívejte se na Víkendový rozhovor s kardiologem Josefem Veselkou z FN Motol s exkluzivními záběry z operačního sálu.

Reklama

Související témata:

Doporučované