Hlavní obsah

Jsou na ulici, ohrožení a zapomíná se na ně. Jak jsou očkovaní lidé bez domova?

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé bez přístřeší patří mezi skupinu ohroženou koronavirem kvůli chorobám a často i vyššímu věku. Seznam Zprávy se zeptaly různých měst, jestli jsou naočkováni jejich bezdomovci.

Článek

Jak dostat vakcíny k vyloučeným lokalitám nebo k lidem bez domova a bez dokladů? Podařilo se je za deset měsíců naočkovat?

„Lidí bez domova jsou řádově tisíce, ale spousta z nich využila očkování v centrech bez registrací a podobně, proto není úplně možné říct, jaký podíl lidí bez přístřeší je naočkován,“ říká pražská radní pro sociální oblast a zdravotnictví Milena Johnová. Praha má největší počet lidí bez domova, celkový počet se odhaduje na tři až tři a půl tisíce.

Nízkoprahové očkování zafungovalo v Praze

V Praze se očkovalo na očkovacích místech bez registrace, která obstarával tým složený z praktických lékařů, neziskových organizací a pražského magistrátu. „Takhle se vytvořila struktura nízkoprahového očkování. Fungovalo to tak, že třeba pod Libeňským mostem nebo v ordinaci Naděje se vyhlásily termíny, kdy tam měli přijít lidi a mohli dostat vakcínu,“ popisuje systém Jan Desenský, ředitel pražského Centra sociálních služeb Karla Larssona.

Takhle se postupně od léta podařilo v Praze naočkovat zhruba 300 lidí bez přístřeší. „Co se týče lidí, kteří jsou na ubytovnách nebo jiných zařízeních, tam byla proočkovanost zhruba 60–70procentní. Neumíme však přesně říct, jaké je proočkování těch na ulici, nicméně můžeme říct, že všichni, kteří chtěli a přijeli na některé místo, byli naočkováni,“ říká Johnová z uskupení Praha Sobě.

Podívejte se na fotogalerii z očkování ve Vrchlického sadech u Hlavního nádraží z léta. Zájemci si mohli přijít pro vakcíny i bez předložení dokladu pojištěnce.

+7

Stovku lidí se podařilo naočkovat i v Brně, kde vše organizoval Odbor sociální péče města ve spolupráci s neziskovými službami. „Informace o možnosti očkování byly vždy komunikovány týden předem, a to jak pracovníky v terénu, tak pomocí letáků v různých službách – Armádě spásy, Diecézní charitě – zpětnou vazbu k tomu máme velmi dobrou, že se o tom v komunitě opravdu vědělo,“ uvedla mluvčí města Radka Loukotová.

Na všech místech, které Seznam Zprávy kontaktovaly, se shodovaly informace o úspěšnosti kampaně. „Je to stejné jako v běžné populaci – jsou tady i rozumní lidé, kteří se chtějí naočkovat a těší se na to, a jsou tady i fanoušci konspiračních teorií,“ říká pražská radní Johnová.

Lidem bez domova vysvětlují experti výhody vakcinace stejně jako zbytku populace. „Očkování popisujeme lidem bez domova stejně, jako to popisují národu média. A ani mezi občany obecně vysoká proočkovanost není. I když se dělá kampaň, proč je výhodné se očkovat, nezabírá to tak, jak bychom chtěli. To platí i pro všechny naše cílové skupiny,“ uvádí Ivan Borek, ředitel brněnského Centra sociálních služeb Josefa Korbela.

V Olomouci se bezdomovci chtěli očkovat už dříve

„Naočkovali jsme 50 lidí z 500 zaregistrovaných v naši ordinaci. Jenomže z počátku, když se nás někdo ptal, jestli se může přijít naočkovat, museli jsme je odmítat, protože jsme ještě neměli vakcíny. Některým jsme tak pomáhali zaregistrovat se do očkovacích center,“ popisuje zdravotní sestra Helena Mikušková z ordinace pro lidi v nouzi olomoucké Charity.

Město Olomouc se také snaží najít cestu, jak k vyšší proočkovanosti dopomoci, nicméně soustřeďuje se jen na domovy ve svojí kompetenci. „Co se týká Azylového domu pro muže a Domova pro ženy a matky s dětmi, které zřizuje město Olomouc, zdejší klienti procházejí pravidelným testováním, je s nimi probírána možnost zajištění očkování a naši sociální pracovníci jsou schopni jim pomoci s registrací,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí města Radka Štědrá.

Nejdetailnější statistiky si vede sousední Zlínský kraj. Pilotní projekt se uskutečnil v nízkoprahovém domě v Uherském Hradišti, kde v polovině srpna naočkovali devět lidí bez přístřeší. „Celkem ale 50 procent našich klientů je naočkováno. Jsou to i ti, kteří se naočkovali jinde, třeba v očkovacích centrech a podobně,“ uvedl pro Seznam Zprávy vedoucí uherskohradišťského zařízení Zdeněk Vávra.

Celkový pohled na Zlínský kraj poskytl krajský koordinátor očkování Jiří Lučan. Podle jeho dat bylo minulý týden v Uherském Hradišti naočkováno osm z deseti lidí bez domova, v Kroměříži 16 z 25 – 40 % – a v Otrokovicích se zatím naočkovalo deset z 20.

V krajském městě, ve Zlíně, je zatím naočkováno 30 ze 130 lidí bez domova. „Měli jsme mobilní očkovací tým, tedy doktorku, sestru, řidiče a velmi nám pomohla Městská policie Zlín, která nám poskytla lehátko, kdyby došlo k nepříjemnostem. Takhle jsme zatím byli naposledy minulé pondělí v Otrokovicích a v Kroměříži, kde se nám dohromady podařilo naočkovat celkem 30 lidí,“ popsal Jiří Lučan. Plánují pokračovat dál a chtějí dohodnout i další místa.

Někde si statistiku nevedou

Jinde to ale takto detailně zdokumentované nemají. Třeba v Karlovarském kraji mají méně informací. Krajská koordinátorka očkování v Karlovarském kraji Dagmar Uhlíková Seznam Zprávám odepsala, že je těžké to odhadnout, protože část lidí bez domova i tady dorazila do očkovacích míst. „Mobilním týmem jsme očkovali zhruba 100 lidí bez přístřeší a toho času požadavky na opakování akce nejsou,“ napsala Uhlíková.

V Teplicích fungují trochu odlišně. Ve spolupráci se zdejší nemocnicí zorganizovalo neziskové sdružení Květina očkování předminulý týden ve čtvrtek, a jelikož se na řadu nedostali všichni zájemci, pokračovali i ten minulý.

„Měli jsme dohodnutý termín jenom jednu hodinu, ale jelikož nám pak chodili do centra lidi, že na to zapomněli nebo že nevěděli, že už je čtvrtek, tak jsme dohodli další termín. Jestli to budeme ještě opakovat, se uvidí. Záleží to na tom, kolik přijde lidí. Během prvního termínu se naočkovalo 11 lidí,“ popisuje průběh očkování v Teplicích Barbora Vernerová, sociální pracovnice v Nízkoprahovém denním centru Květina.

Reklama

Doporučované