Hlavní obsah

Jsou školáci doma zbytečně? I záchyty u přesnějších testů jsou mizivé

Foto: David Neff

Testování ve školách ukazuje, že je virová nálož mezi žáky mizivá.

Reklama

Také PCR testy ve školách odhalily minimum případů nemoci covid. Sílí tlak na změnu strategie a kompletní návrat dětí do škol. Vláda hájí dosavadní antigenní testování.

Článek

Ještě minulý týden experti mohli spekulovat, že covid u školáků nezachytí kritizované antigenní testy. Nyní se ukazuje, že také citlivější PCR obdoba odhalí jen minimum nakažených v lavicích. Virová nálož mezi žáky je totiž mizivá. Testy zatím odhalily pouze jednotky pozitivních případů v desítkách tisíc vzorků. Nedosahují tedy ani hodnoty jedné promile. Seznam Zprávy to zjistily ze statistik škol, které navzdory vládě už nyní testují citlivějšími PCR testy ze slin.

Stovku škol pomocí citlivější PCR metody ze slin prověřuje laboratoř Spadia Lab. Zvládne tak nejvíc v Česku. Od dvanáctého dubna, kdy se část žáků vrátila do lavic, získala už deset tisíc vzorků ze škol. „Pozitivně testovaní byli pouze tři žáci,“ uvedl zdravotní ředitel laboratoře Lukáš Garčic. Zařízení spolupracuje se školami v Praze, Středočeském či Jihomoravském kraji.

A mizivé záchyty hlásí také Praha 9. V patnáctce základních a mateřských škol v uplynulých dvou týdnech udělali 3500 testů. „Máme čtyři pozitivní případy, z toho tři děti a jednu kuchařku,“ sdělil starosta městské části Tomáš Portlík.

To vše v době, kdy vláda váhá ohledně další testovací strategie ve školách. Na čtvrtečním jednání rozhodla, že se do škol vrátí další část žáků, ze druhého stupně. Platí to pro pět krajů a Prahu. O týden později se k nim mají přidat žáci z ostatních krajů. Stále však platí rotační režim, kdy se třídy ve škole po týdnu střídají.

Z řad ředitelů a rodičů ale sílí tlak, aby kabinet při pohledu na mizivá čísla nakažených jednal rychleji.

Čeští žáci jsou doma nejdéle v Evropě a vládní kabinet avizoval, že návrat dětí do škol je priorita. „Apelujeme na vládu, aby hned otevřela školy. Ukazuje se, že nákaza v nich je minimální. Zavřely se naprosto zbytečně a naprosto zbytečně stát nakoupil nefunkční antigenní testy,“ zlobí se místostarosta brněnských Židenic Petr Kunc (dříve TOP 09). Díky spolupráci se soukromou laboratoří vědce Omara Šerého zavedli PCR testování ve všech čtyřech tamních základních školách. Mezi stovkami žáků zatím nenašli ani jednoho infikovaného.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (nestr. za ANO) na dotaz Seznam Zpráv, zda by rozvolňování ve školách nemělo postupovat rychleji, odpověděl neurčitě. „Držet některé žáky doma není zbytečné. Nálož v běžné populaci je třikrát vyšší než v té dětské. Ale ani tam není nulová. Každý zachycený případ včas je dobře,“ řekl ministr.

Citoval také údaje zdravotnických statistiků, podle nichž za uplynulých šestnáct dní testy zachytily téměř 3500 nakažených dětí ve věku mezi pěti a jedenácti lety. „Z toho 780 ve školách, což je významná skupina. Bez testování by se z toho vytvořily klastry ve školách,“ dodal Arenberger.

Antigenní testování ve školách, které doposud stálo téměř 200 milionů korun, hájil taky ministr školství Robert Plaga (nestr. za ANO). „Záchyt je asi 50 dětí na 100 tisíc. Svůj význam určitě má,“ dodal.

Školám přitom reálně hrozí, že jim v týdnu od 10. května testy dojdou. Správa hmotných rezerv musí opakovat tendr na testy a další miliony kusů budou k dispozici nejdřív 17. května.

Ministerstvo školství proto dostane z hmotných rezerv 185 tisíc testů, které měly původně mířit k úředníkům. Prvostupňoví žáci a učitelé se mají nově testovat pouze jednou týdně. „Tím pádem by testy měly vystačit,“ řekl Plaga. Připomněl pojistku v pandemickém zákoně, která školám umožňuje nakupovat decentralizovaně.

Testování školáků v současné podobě ale čelí sílící kritice. „Konání vlády? Za mě obrovská míra frustrace, impotence, neschopnosti a nekompetentnosti. Jsou to absolutní diletanti. Dělají vše pro to, abychom nebyli připravení na další případnou vlnu,“ řekl starosta Portlík. Městská část volá po zavedení PCR testů ve školách.

Jak potvrzují v laboratořích Spadia, stále víc škol se k této metodě přiklání spontánně, i když není dotovaná státem. „Seznam se denně rozšiřuje o desítky škol. Je to jako lavina, zájem prudce vzrostl, informace žádají nejen ředitelé, ale i starostové, kteří chtějí pomoci školám s financováním. Kontaktují nás také rodiče, kteří shánějí sponzory nebo jsou ochotní zaplatit za testování sami,“ sdělil ředitel laboratoře Martin Radina.

Podle Portlíka má vláda jasně nastavit systém PCR testování ve školách. „Slýchám argument, že těmito testy kvůli kapacitě nelze pokrýt sto procent škol. Ale proč by to muselo být plošně? Jde hlavně o to, aby se metoda rozšířila a byla dostupná v každém regionu. Tenhle ochranný deštník je potřeba rozvinout. Jinak si koledujeme o to, že náš opět zasáhne nějaká nová agresivní mutace,“ dodal.

Nevýhoda PCR testování spočívá v mnohem bujnější administrativě. Všechny výsledky je třeba zanášet do Informačního systému infekčních nemocí. Arenberger už dříve naznačil, že by se PCR testy mohly ve školách více rozšířit v červnu. Zopakoval kapacitní limity. Laboratoře přitom namítají, že v případě vládních záruk mohou kapacity mnohonásobně navýšit.

Reklama

Doporučované