Hlavní obsah

Jsou testy na koronavirus v Česku drahé? Srovnali jsme je se zahraničím

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Seznam Zprávy přináší porovnání cen testů na covid-19 v deseti evropských zemích. Zatímco ve Francii jsou zdarma pro všechny, v Rakousku a Německu si připlatíte. Levněji vychází na Slovensku, v Česku nebo v Itálii.

Článek

Ve většině evropských zemí se k diagnostice covidu-19 provádí nejčastěji PCR testy, které nákazu spolehlivě určí. Zdarma jsou obvykle pro lidi, kteří trpí příznaky a mají v ruce lékařskou žádanku, pro trasované kontakty nakažených a poměrně častý je i test zdarma pro cestující, kteří se vrátili z rizikových zemí.

Téměř každý stát také provádí rozsáhlé testování zdarma v pečovatelských domech, nemocnicích, zařízeních pro zdravotně postižené, v ambulantní péči nebo v jiných zařízeních pro zranitelné skupiny.

Cena pro asymptomatické pacienty a samoplátce se však v mnoha zemích prudce liší. Zatímco ve Francii může být testován každý bez ohledu na příznaky zdarma, v Rakousku či Německu může cena testu vyšplhat až na 7000 korun. Česká republika se řadí spíše k zemím, kde test vychází levněji. Soukromá laboratoř SYNLAB provádí PCR vyšetření včetně lékařského potvrzení za 2 440 korun, bez potvrzení pak za 2390. V laboratoři SPADIA vyjde test bez potvrzení na 1700 korun, s potvrzením na 1900, podobně zaplatí samoplátci i v nemocnici Na Bulovce.

Samostatnou kapitolou jsou sérologické testy na protilátky, které nejsou tak časté jako PCR testy. Jsou spíše orientační a proto také vychází levněji. V posledních týdnech se prokázalo několik případu reinfekcí koronavirem, není tedy jasné, jak dlouho případné protilátky v těle vydrží.

V Česku lze takový test absolvovat například v laboratoři Aeskulab, kde vyjde na 700 korun. V dalších evropských zemích se jeho dostupnost i cena liší.

Slovensko

Pokud je pacient na Slovensku indikován lékařem nebo regionálním úřadem veřejného zdravotnictví, test na onemocnění covid-19 je mu proveden zdarma. O vyšetření je možné požádat prostřednictvím online formuláře. Za testy také nemusí platit lidé, kteří se vrátili z rizikových zemí - u nich je test dokonce povinný. Samoplátci si musí vyšetření uhradit sami. Cena se pohybuje od 60 do 70 eur, tedy kolem 1500 korun, ale například soukromá laboratoř Alpha medical ho teď nabízí se slevou za 49 eur.

Velká Británie

Britský státní zdravotnický systém (NHS) poskytuje testy na covid-19 zdarma, a to především lidem, kteří trpí nějakým ze syndromů, které jsou nemoci připisovány, jako je horečka, suchý kašel nebo ztráta čichu, případně pokud se setkali s nakaženým.

Test se dá objednat online nebo telefonicky na lince 119, kde se pacient dohodne, zda do testovacího centra dorazí, nebo zda mu testovací soupravu doručí domů. Britská vláda plánuje rozšířit testování i pro asymptomatické pacienty - ráda by jich v budoucnu otestovala až 150 tisíc denně. Pokud lékař testy nedoporučí, lidé bez příznaků si je mohou zaplatit sami u některé ze soukromých laboratoří například i z důvodu letu do zahraničí.

Cena standardního PCR testu se u soukromých laboratoří pohybuje zhruba mezi 140 a 150 librami, tedy kolem 4000 až 4500 korun. Test na protilátky se u soukromých laboratoří pohybuje od 60 do 120 liber, tedy zhruba od 2000 do 3000 korun. NHS ho zatím široké veřejnosti neposkytuje, slouží hlavně pracovníkům v první linii.

Německo

V Německu má nárok na test zdarma každý, u koho test indikuje lékař na základě příznaků nebo po kontaktu s nakaženým nebo bude i bez příznaků přijat nemocnicí. Do 15. září má také nárok na test zdarma každý, kdo přicestoval z rizikové země, poté si za něj bude muset zaplatit sám. Test je po návratu z rizikové země povinný. Uvolněné testovací kapacity budou sloužit pro školy a mateřské školky.

Pokud chce být někdo testován bez doporučení lékaře či hygieny, test si musí zaplatit sám. Jeho cena se však v soukromých laboratořích liší, může se pohybovat od 130 do 240 eur, tedy od 3500 do 7000 korun. Výjimku tvoří Bavorsko, kde jsou testy pro všechny zdarma.

Francie

Francouzská vláda během léta oznámila, že veškeré testy na nemoc covid-19 budou zdarma. Od 25. července mohou být zdarma testováni i lidé bez příznaků. Cena testu je v zemi 54 euro, tedy kolem 1400 korun, vláda ji ovšem proplatí. Na testy se dá dostat buď na předpis lékaře, osobní návštěvou testovacího centra nebo žádostí prostřednictvím online formuláře.

Některé lékárny také začaly nabízet test na protilátky, jehož cena se pohybuje od 12 do 15 eur, tedy od 300 do 400 korun. Francie také zavedla plošné testování některých rizikových skupin, aby zabránila vzniku náhodných klastrů.

Rakousko

V Rakousku má nárok na test zdarma každý, kdo má příznaky nemoci nebo se setkal s nakaženým člověkem. Na testu se domluví s lékařem či pomocí zvláštní koronové linky 1450. Bezpříznakoví zájemci o test si ho zaplatí sami, v Rakousku test nabízí kolem 40 soukromých laboratoří. Cena se pohybuje kolem 130 až 240 eur, tedy jako v Německu, a odvíjí se od doby, do které potřebujete výsledky, příplatek je také za potvrzení o bezinfekčnosti - například pro cestu do zahraničí. V Rakousku i v Německu je možné zakoupit i testy na protilátky, které jsou o něco levnější. Cena se pohybuje od 20 do 175 eur, většina laboratoří je ale nabízí za méně než 100 euro.

Polsko

V Polsku je test, obdobně jako v jiných evropských státech, zdarma pro pacienty, kteří trpí příznaky a jsou indikováni lékařem nebo po kontaktu s nakaženým. Test pro samoplátce vyjde v soukromých laboratořích na 500 až 600 zlotých, tedy na zhruba 3000 až 3500 korun.

Itálie

V Itálii je test zdarma pro indikované pacienty, tedy pro ty, kteří trpí příznaky, setkali se s nakaženým nebo se vrátili z Chorvatska, Řecka, Malty či Španělska. V případě návratu z rizikové země není potřeba lékařské žádanky a testy se dají provést rovnou na jednom z italských letišť. Samoplátci zaplatí v soukromých laboratořích od 50 do 100 eur, tedy od 1300 do 2600 korun.

Španělsko

Španělské úřady umožňují testování pouze lidem s lékařským předpisem. Samoplátci a lidé s podezřením na nemoc covid-19 bez příznaků mohou vyhledat služby soukromé laboratoře, kde jim bude vystavena žádanka a následně proveden test. Cena se u PCR testu pohybuje mezi 130 a 240 eury, tedy zhruba mezi 3500 a 6500 korun. Test na protilátky vyjde na 60 až 160 euro, tedy na méně než 3500 korun.

Chorvatsko

V Chorvatsku vyjde test samoplátce na 600 až 1500 kun, tedy 2000 až 5000 korun, v závislosti na tom, ve kterém městě test proběhne a zda k němu lékař vystaví potvrzení o bezinfekčnosti. Zdarma bude test proveden pouze na doporučení lékaře.

Řecko

V Řecku jsou na turisty připravení, kromě náhodného testu na letištích a povinného negativního testu na hraničních přechodech nabízí tamní vláda dobrovolné testování na letišti v Aténách. Vyjde na 70 euro, tedy na 1800 korun. V soukromých zařízeních se test bez žádanky od lékaře může vyšplhat až na dvojnásobnou cenu.

Reklama

Doporučované