Hlavní obsah

Jsou to bláboly, odmítl Lavrov obvinění FBI z ovlivňování amerických voleb

Podle šéfa ruské diplomacie by se v případu Rusů obviněných z ovlivňování amerických voleb mělo počkat na fakta.Video: Reuters

 

Reklama

Seznam třinácti obviněných odmítl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov komentovat, chce počkat na fakta.

Článek

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově označil za blábolení americká tvrzení, že Moskva se snažila ovlivnit předloňské prezidentské volby v USA. V pátek zveřejněný seznam třinácti Rusů obviněných z vměšování do voleb odmítl komentovat.

Údajné zásahy Ruska do americké volební kampaně v roce 2016 vyšetřuje zvláštní tým FBI pod vedením Roberta Muellera a tři kongresové výbory. Poprvé v pátek ruské zásahy připustil i americký prezident Donald Trump. Muellerova skupina sestavila seznam 13 ruských občanů a tří právních subjektů, které se měly na vměšování podílet.

Lavrov, stejně jako zatím všichni ruští činitelé, v sobotu všechna americká obvinění odmítl. Odvolal se mimo jiné na viceprezidenta USA Mika Pence, který podle něj americké vyšetřování zpochybnil. O Trumpově pátečním stanovisku se ruský ministr nezmínil.

„Dokud neuvidíme fakta, všechno ostatní je blábolení,” citovala Lavrova ruská agentura TASS. Pokud jde o seznam třinácti obviněných Rusů, není podle ministra co komentovat. „Nemám žádnou odpověď. Můžete zveřejnit cokoli, podobná prohlášení se pořád opakují,” dodal.

Trump, který dosud vliv Ruska na volby popíral, v pátek na Twitteru napsal, že Rusko zahájilo svou protiamerickou kampaň v roce 2014. Upozornil zároveň, že se tak stalo dávno před jeho prezidentskou kandidaturou. Výsledky voleb ovlivněny nebyly, uvedl Trump.

Špionáž a podvracení, tvrdí Trumpův poradce

Krátce po Lavrovovi se k věci vyjádřil i Trumpův poradce pro národní bezpečnost Herbert McMaster. Podle něj obvinění svědčí o vzrůstající americké schopnosti vystopovat původ této „špionáže a podvracení”.

„Jak můžete vidět na obvinění od FBI, důkazy jsou nyní opravdu nezvratné,” řekl podle agentury AP McMaster jednomu z ruských delegátů v Mnichově.

Bývalý ruský velvyslanec v USA Sergej Kisljak v sobotu označil tvrzení o ovlivňování voleb za „fantazírování” způsobené vnitropolitickými boji mezi americkými stranami. „Nejsem si jistý, zda mohu věřit americké policii, že je nejpřesnější a pravdivý zdroj informací o činnosti Rusů,” řekl podle AP Kisljak během konference.

Reklama

Doporučované