Hlavní obsah

Kdo se skrývá za smlouvami? Odpověď nepřišla, ale některé vedou i přímo k hejtmance Jermanové

Foto: Vojtěch Blažek

V roce 2017 utratila kancelář středočeské hejtmanky pět milionů – vesměs za poradenství a analýzy.

Reklama

Středočeský kraj najímal externisty na nevysvětlené služby, například na „na analýzu hudebních festivalů“. Na otázky nechce odpovídat. Vyjádříme se v příštích dnech, říkají i politici z hnutí ANO, které v kraji vládne.

Článek

V únoru roku 2017 začal Středočeský kraj spolupracovat s člověkem, který dostal tyto úkoly: zpracování podkladů pro novou koncepci rozvoje styku s médii a veřejností, PR analýzy, government relations. Podle zaměstnanecké smlouvy za to začal dostávat 30 tisíc měsíčně.

Od té doby pravidelně vyplňoval do oficiálních výkazů práce, kolik hodin věnoval „komparaci analytických dat“ nebo „koncepci styků s veřejností“. A později se objevily i činnosti „dle zadání hejtmanky“.

Seznam přinesl minulý týden dokumenty. Podle nich by na kraji vedeném Jaroslavou Pokornou Jermanovou z hnutí ANO mohlo existovat podobných smluv mnoho. Jména pracovníků jsou v dokumentech utajena.

Řada dokumentů, mimo jiné zmíněný pracovní výkaz externího zaměstnance skrytého pod interním číslem 5676, naznačuje, že o minimálně některých smlouvách věděla přímo hejtmanka za hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová.

A to i proto, že uvedený zaměstnanec do výkazu na několika místech uvedl, že určitý počet hodin strávil i na činnosti, kterou mu hejtmanka Pokorná Jermanová přímo určila.

Smlouvy s externisty mají také hlavičku kanceláře hejtmanky, tedy odboru, který dělá mimo jiné první ženě kraje potřebný servis. Opoziční zastupitel a místopředseda ODS Martin Kupka také míní, že Pokorná Jermanová musela mít minimálně o některých smlouvách a zaměstnancích přehled.

„Je to místo, které je na celém úřadu hejtmance nejblíž. Považuji za hodně nepravděpodobné, že by o tom nevěděla,“ prohlásil Kupka.

Seznam hejtmanku oslovil, aby se vyjádřila k tomu, co o smlouvách ví. Jaroslava Pokorná Jermanová, která v polovině března porodila dceru a teď je na mateřské dovolené, však žádnou odpověď nedala.

Na otázky kolem smluv odmítla cokoli bližšího říci i mluvčí kraje.

Foto: Vojtěch Blažek

Výkaz práce z května 2017: „Činnost dle zadání hejtmanky“.

ODS už minulý týden oznámila, že bude tlačit na to, aby kraj zveřejnil, jakou práci externí zaměstnanci odvedli. Zastupitelé ze STAN se zase budou snažit získat jména zaměstnanců.

To vše proto, aby se potvrdil nebo vyvrátil dojem, který kvůli utajování smluv vzniká: že se na kraji zaměstnávaly „černé duše“, které ve skutečnosti nic nedělaly.

„Mám silné pochybnosti, co kraj za ty peníze dostal,“ říká Martin Kupka z ODS.

„Nemám názor“

Nejen hejtmanka nebo krajská mluvčí, ale ani radní za hnutí ANO se dosud ke kauze a k podezřením kolem najímání externistů nevyjádřili.

„Uděláme to v příštích dnech,“ řekl pouze Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky pro finance.

Na otázky, jak na něj smlouvy působí a jestli si je jistý, že za něj kraj dostal odpovídající práci, už odpovídat nechtěl. „Nemám víc, co bych k tomu dodal,“ ukončil telefonát.

Opatrní v odpovědích jsou také sociální demokraté, kteří s ANO v kraji vládnou. „V této chvíli na to zatím nemám názor,“ řekl náměstek hejtmanky Miloš Petera (ČSSD).

Dodal, že se na smlouvy určitě zeptá ředitele krajského úřadu. V uplynulých dnech ale prý neměl čas, protože jezdil po konferencích o odpadech.

Předseda kontrolního výboru: Chtěli jsme smlouvy prověřit, ale ANO bylo proti.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Tím, kdo by o případu mohl něco vědět, je také bývalá ředitelka úřadu Kateřina Černá, která byla ve funkci převážnou část roku 2017 a byla tedy odpovědným člověkem za chod kraje. Nevzpomíná si ale, že by se během jejího působení (odešla v listopadu) setkala s čímkoli podezřelým.

„Ne, nic takového se neobjevilo,“ řekla Kateřina Černá. Za obsahy smluv a jejich plnění byli podle ní zodpovědní vedoucí jednotlivých odborů. „Ti měli vše kontrolovat,“ upřesnila Kateřina Černá.

Jenže zjistit, jestli to tak bylo i v případě sporných smluv kanceláře hejtmanky, není možné. Podpisy úředníků, kteří práci uvedenou ve výkazech přebírali, jsou na dokumentech rovněž začerněny. A jak už zaznělo, krajský úřad odmítá ke smlouvám uvést cokoli bližšího.

Facebook za 40 tisíc měsíčně

Když se před dvěma týdny pokusil smlouvy rozklíčovat předseda kontrolního výboru a opoziční zastupitel Ivo Šanc (STAN), koaliční zástupci ve výboru mu v tom zabránili.

Ivo Šanc například odhalil, že jeden z pracovníků zaměstnaných na dohodu o pracovní činnosti bral 50 tisíc za poradenství v oblasti odpadů. Šanc, v roce 2017 radní pro životní prostředí a odpady, však říká, že o něm nikdy neslyšel. „To si neumím vysvětlit,“ uvedl.

Pod kanceláří hejtmanky předloni vzniklo celkem 34 smluv. Je mezi nimi administrativa a kopírování za 150 korun na hodinu.

Ale pak se objevuje i několik kontraktů na desítky tisíc měsíčně. Namátkou komunikace na sociálních sítích za 44 tisíc, zajišťování monitoringu spolkových časopisů ve středních Čechách za 20 tisíc (Seznam už minulý týden zjistil, že takových časopisů v kraji mnoho nevychází) nebo vyhodnocování akcí krajského úřadu za 45 tisíc.

Reklama

Doporučované