Hlavní obsah

Jsou to drby mé budoucí bývalé ženy, říká Paroubek o podezřeních, že dostal černé peníze

Rozhovor s Jiřím Paroubkem.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý premiér a kandidát do Senátu v říjnových volbách Jiří Paroubek se poprvé obšírně vyjádřil k podezřením, která v rozhovoru pro Seznam vyslovila Petra Paroubková, s níž je v rozvodovém řízení.

Článek

Jsou to účelové lži a mají zabránit mému zvolení do Senátu, tvrdí expremiér Jiří Paroubek o výrocích, že nosil domů milionové částky, které nepocházely z jeho politických funkcí, ale z nelegálních zdrojů.

Ve Výzvě Seznamu tato tvrzení vyslovila Petra Paroubková, expremiérova druhá manželka, s níž je právě v rozvodovém řízení. Paroubková neposkytla pro svá tvrzení konkrétní důkazy, mimo jiné s odkazem na to, že nechce otce svého dítěte dostat do vězení.

Pusťte si, co řekla Petra Paroubková o černých výdělcích Jiřího Paroubka:

Výzva s Petrou Paroubkovou.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

„Trvám na tom, že to jsou lži, je to účelové šest týdnů před volbami. Pokud si myslí má budoucí bývalá žena, že jsem vykonal nějaké trestné činy, tak ať zajde na policii a předloží důkazy. Pak se budu moci vyjádřit, do té doby jsou to jen drby,“ prohlásil Paroubek v pátek v poledne pro Seznam a Blesk v prvním vyjádření na kameru od chvíle, kdy Petra Paroubková se svými výbušnými tvrzeními přišla.

„V roce 2014 jsem nebyl v ČSSD, jako předseda vlády jsem skončil v roce 2006, jako předseda sociální demokracie v roce 2010, nechápu, proč by mne někdo zásoboval penězi poté, co jsem odešel z politiky, to nechápu,“ dodal Paroubek.

Paroubek byl v roce 2011 prvním předsedou strany Národní socialisté – LEV 21, do 2013 měl poslanecký mandát (původně za ČSSD, od roku 2011 pak udělal z Národních socialistů – LVA 21 parlamentní stranu). V roce 2014 rezignoval na post předsedy a tím prozatím skončil v politice.

Výroky Petry Paroubkové se začne podle informací Seznamu zabývat policie. To není vzhledem k okolnostem překvapivý postup, i když konkrétní její mluvčí být nechtěla. „Pokud se dozvíme z médií, že se nějaká osoba dopouští nebo dopustila protiprávního jednání, je policie povinna se dle věcné a místní působnosti z úřední povinnosti touto záležitostí zabývat. Policejní postup však z taktických důvodů sdělovat nebudeme,“ uvedla mluvčí Policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Deník? Nepamatuji se

Paroubková také ve zmíněné Výzvě Seznamu uvedla, že část důkazů o původu peněz je uvedena v předvolebním deníku z roku 2014, který loni náhodou nalezla v jejich domě v Řecku.

„Jestli existuje deník, to nevím, nepamatuji si, jestli jsem nějaký udělal,“ řekl Paroubek. Expremiér trvá na tom, že za výroky Petry Paroubkové stojí lidé, kteří „se panicky bojí jeho zvolení do Senátu v Ostravě“.

Trestní oznámení na svou ženu podávat nebude. „Jak mám podávat trestní oznámení na mou stále ještě manželku,“ zeptal se Paroubek řečnicky.

Reklama

Doporučované