Hlavní obsah

Jsou to krysy, kriminálníci a ovce řízené z Česka, tvrdí Lukašenko

Svět bez obalu: Jsou to krysy, drogově závislí, kriminálníci a ovce řízené z České republiky! Takto popisuje demonstranty běloruský prezident Lukašenko.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Už čtvrtý týden pokračují v Bělorusku protesty proti autoritářskému režimu Alexandra Lukašenka. Včera několik tisíc studentů bojkotovalo začátek školního roku a protestovalo proti tamnímu režimu.

Článek

Režim se s vlnou stávek a protestů potýká poté, co byl Alexandr Lukašenko prohlášen znovu za běloruského prezidenta. Podle opozice byly volby zmanipulované.

Prezident falšování voleb popírá a navzdory pokračujícímu odporu nejeví žádné známky ochoty k ústupkům. Naopak - současnou situaci ještě vyostřuje slovně.

„Utekli jako krysy,“ komentoval během přeletu nad Minskem konec masivní demonstrace. Ve skutečnosti se davy protestujících jen v klidu rozešly. V ten den vyšlo proti Lukašenkovi do ulic hlavního města na 100 tisíc lidí.

Krysy jsou ostatně oblíbeným termínem, který Lukašenko na adresu svých odpůrců užívá. Krysy podporované ze zahraničí.

V úvodním videu si můžete pustit záznam jeho projevu, ve kterém o oponentech Lukašenko říká: „Jsou zfetovaní. Mnoho z nich je opilých. Jsou na drogách. Je to hrozné. Mnoho z těchto tzv. protestujících jsou lidé s kriminální minulostí, kteří jsou teď nezaměstnaní. Vyřídíme si to s každým, kdo povzbuzuje a vybízí děti, aby se účastnily těchto nepokojů,“ vyhrožuje.

Lukašenko také naznačil, že jsou demonstranti řízeni ze zahraničí, a to i z Česka.

„Můžeme vidět jejich loutkaře. Někteří z nich jsou v České republice. Dodávky z Česka putují do opozičního týmu, jeho členové jsou - promiňte mi ten výraz - ovce, které ani nechápou, co se od nich očekává. Nerozumí vůbec ničemu,“ tvrdí Lukašenko.

Někteří Bělorusové si z toho všeho dělají legraci.

„Jsou tady prostitutky?“ ptal se třeba davu jeden z demonstrantů během protestního pochodu. „Ano, tady!“ dostal odpověď. Ptal se dál: „Jsou tady ovce?“ „Ano, tady!“ „Drogově závislí?“ „Ano, jsme tady taky!“

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované