Hlavní obsah

Jsou zpět. Kdo? The Who

Foto: The Who

Nové album The Who: Who.

Reklama

Legendární londýnská rocková kapela vydává nové album, po dlouhých třinácti letech. „Sice mě to nezajímá, ale vím, že se vám tenhle song nebude líbit”, začíná první verš první písně nového alba kapely The Who.

Článek

Spolužáci Roger Daltrey, Pete Townshend a John Entwistle se potkali na londýnské Acton County Grammar School. Společně s Rogerem Daltreyem hráli na začátku šedesátých let minulého soletí v rockové kapele The Detours. Pár let poté se společně bubeníka Keitha Moona stali The Who. Tedy ne tak úplně.

Foto: WIkimedia Commons / King Biscuit Flower Hour

The Who v roce 1974.

„Jak jsem je viděl, bylo to ono, takhle jednoduché, prostě bingo,” komentoval podle Guardianu první setkání s kapelou hudební producent Kit Lambert. Čtyři muzikanti ještě tvořili skupinu High Numbers. A čtyři dny na to už byl Lambert kapelní manažer a producent. Jeho první krok bylo přejmenování na The Who, a proč? „Byla to taková hříčka. Každého přece zajímá, kdo je „kdo” (who)”, vyprávěl Lambert pro Observer Magazine.

A v roce 1965, necelý rok poté, přišel první výrazný počin, který je už navždy vytáhl mezi legendy rockové hudby – album My Generation. Hudba i umění obecně zažívaly zlatá šedesátá. Mezi londýnskými výtvarníky letěl pop art a hudba měla silný a melodický kytarový zvuk.

Frontman, který je dodnes hlavní tváří The Who, je Pete Townshend, Ten se stal se svým výrazným nosem a hlubokým pohledem jedním z nejviditelnějších muzikantů minulého století (a samozřejmě i s přesahem do toho současného).

Townshend se stal legendární například kvůli svému charakteristickému pohybu ruky při hraní na kytaru, tzv. vodní mlýn, kdy protočil celou pravou ruku před tím než „hrábl” do strun. Jsou to muzikanti, kteří vyrostli na Chuckovi Berrym a tvořili v době, když Británií i celým světem zavládla beatlemánie. Přesto se vryli do hudební encyklopedie. Svou vlastní autenticitou a show, kterou předváděli na pódiu.

Za více než padesát let prošla kapela mnohými změnami. Měnili se členové, braly se drogy a dělala se muzika. Rozcházeli se, scházeli se. „Děcka byla v pohodě,” jak zní známá píseň a později i dokument o kapele.

V roce 1979 The Who zasáhla tragické úmrtí 11 fanoušků při strkanici během koncertu v Cincinnati. Muzikanti ale dohráli svůj set, aniž by cokoliv věděli. To pouze rok poté, co zemřel v pouhých dvaatřiceti letech bubeník Keith Moon. V roce 1983 se de facto skupina odchodem Peta Townshenda rozpadá.

Několikrát se ještě sešli na turné, nebo speciální akce, jako byl slavný Live Aid ve Wembley. V roce 2002 zemřel v 57 letech na následky infarktu John Entwistle, pravděpodobně kvůli kokainu. Přesto se v roce 2006 sešli zbývající členové The Who, aby natočili desku, Endless Wire. Po třinácti letech fanouškům oznámili, že jejich dny ještě spočítány nejsou. Vyšlo album Who.

„Myslím, že jsme udělali nejlepší album od Quadrophenii v roce 1973,” řekl pro hudební časopis NME Roger Daltrey: „Pete to v sobě pořád má, je to stále skvělý skladatel,” dodává. Skoro všechny písně na novém albu jsou nové, Townshend je napsal minulý rok. Reagují na akutální události, například na neštěstí v londýnském výškovém domu Grenfell.Jsou zpět. Kdo? The Who

„Roger i já jsme staří chlápci, snažil jsem se vyvarovat nostalgie. Nechci nikoho přivádět do rozpaků,” komentoval také Townshend pro NME.

Anketa

Líbí se vám nové album The Who?
Ano, líbí.
84,8 %
Ne, bývalo to lepší.
15,2 %
Celkem hlasovalo 33 čtenářů.

Reklama

Doporučované