Hlavní obsah

„Smrt lhářům.“ Íránci znovu v ulicích kvůli sestřelenému letadlu

Foto: Profimedia.cz

Lhali jste nám, lhali jste celému světu. Demonstranti kritizovali vládu za mlžení kolem sestřelení ukrajinského letadla.

Reklama

aktualizováno •

V Teheránu vypukly protivládní protesty poté, co Írán přiznal, že nedopatřením sestřelil ukrajinské dopravní letadlo, ve kterém zahynulo 176 lidí. Během nich byl zadržen i britský velvyslanec.

Článek

Stovky až tisíce lidí vyšly do ulic hlavního města Íránu. Demonstrace v okolí dvou teheránských univerzit vyvolalo přiznání íránské vlády, že armáda nese plnou odpovědnost za sestřelení ukrajinského letadla s tím, že šlo o „politováníhodný omyl“.

Protesty se opakují i v neděli. A podle agentury Reuters sílí.

Původně pieta za oběti se v sobotu změnila v protivládní demonstraci. Lidé vykřikovali hesla jako „smrt lhářům“ nebo „vůdce, odstup“, což platí podle BBC pro duchovního vůdce země Alího Chameneího. Lidé také trhali fotky generála Solejmáního, jehož smrt vyvolala odvetné údery Íránu na americké ambasády. A právě při nich armáda omylem sestřelila civilní letadlo se 176 lidmi na palubě.

„Lžou, že naším nepřítelem je Amerika. Náš nepřítel je právě tady,“ skandovali protestující před teheránskou univerzitou.

Za protestující se postavil i americký prezident Donald Trump. „Stojím za dlouho trpícím lidem od začátku svého prezidentství,“ napsal na Twitteru. Trump také vyzdvihl odvahu demonstrantů.

Americký prezident rovněž vyzval íránskou vládu, aby dovolila lidskoprávním organizacím monitorovat situaci kolem probíhajících protestů. „Není možné, aby proběhl masakr demonstrantů, nebo byl vypnut internet. Svět vás sleduje,“ napsal Trump.

Během demonstrace íránská vláda zadržela britského velvyslance Roba Macaireho. Britský ambasador měl být zadržen před jednou z teheránských univerzit, které se staly centrem demonstrací. Po více než hodině zadržování byl opět propuštěn.

Britské ministerstvo to označilo za flagrantní porušení mezinárodního práva.

„Rob Macaire se účastnil protivládních protestů. Jeho zatčení ale bylo bezdůvodné a nebylo ani vysvětleno,“ řekl pro Reuters britský ministr zahraničí Dominic Raab.

Aktuální demonstrace jsou zatím výrazně menší shromáždění, která vyvolala smrt Solejmáního.

Írán je podle Raaba na křižovatce. Má si zvolit, zda bude pokračovat směrem k tomu stát se vyvrhelem a čelit politickým a ekonomickým sankcím, nebo ustoupí, pokusí se současnou situaci deeskalovat a dá prostor diplomacii.

Teherán se ale potýkal s velkými protivládními protesty už v listopadu loňského roku. V Teheránu a dalších městech tehdy zemřelo nejméně 300 lidí.

Íránci tehdy vyšli do ulic poté, co vláda rozhodla o zvýšení cen benzinu až o 300 procent. Úřady následně při protestech zablokovaly přístup na internet a proti demonstracím, které přerostly v nesouhlas s náboženským vedením země, tvrdě zakročily.

Podle organizace Amnesty International íránské bezpečnostní složky po neozbrojených demonstrantech střílely.

Reklama

Doporučované