Hlavní obsah

Jste imbecilové, vzkázal ministr neukázněným Francouzům

Foto: Profimedia.cz

Lékaři přivážejí dalšího nakaženého do nemocnice v Mylhúzách.

Reklama

Na zemi galského kohouta dopadá v posledních dnech pandemie koronaviru plnou vahou. Jen za posledních 24 hodin v zemi podlehlo nemoci 89 lidí. Epicentrem jsou východofrancouzské Mylhúzy, odkud museli ve středu zdravotníci převážet šest pacientů, protože tamní nemocnice už nával pacientů nezvládá.

Článek

Slova prezidenta Emmanuela Macrona, že se Francie ocitla ve válce s koronavirem, se v posledních hodinách potvrzují. Země se po včerejšku dostala na páté místo světového žebříčku v počtu obětí nákazy - nemoci podlehlo už 264 lidí.

Úřady sice stejně jako v mnoha dalších zemích uzavřely školy a výrazně omezily pohyb lidí na veřejnosti, ne všichni to ale dodržují. „Někteří si myslí, že jsou hrdinové, když porušují pravidla. Ne, takové chování z nich dělá imbecily a představují hrozbu hlavně sami pro sebe,“ nebral si servítky ministr vnitra Christophe Castaner v rozhovoru pro rádio Europe1.

Francouzské úřady dnes oznámily, že v Paříži rozdali policisté kvůli nedodržování karantény už 4095 pokut, které se pohybují od 35 do 360 eur. Je také velmi pravděpodobné, že omezení pohybu ohlášené původně na dva týdny vláda prodlouží.

Kromě neukázněných lidí se ministr opřel i do těch, kteří v nemocnicích kradou ochranné roušky. Připomněl jim, že justice při posuzování těchto případů vezme v potaz okolnosti, za nichž tito lidé chtějí s rouškami obchodovat. „Je to krádež, která může být potrestána třemi lety vězení a pokutou 45 tisíc eur,“ upřesnil s tím, že pokud ke krádeži dojde v noci v lékárně, může se trest vyšplhat až na pět let vězení a 75 tisíc eur pokuty.

Nejsme připraveni, přiznává lékař v epicentru nákazy

Vůbec nejhorší situace panuje na východě země, konkrétně ve městě Mylhúzy, kde žije něco přes 100 tisíc lidí. Tamní nemocnice je přetížená, vojenský letoun proto ve středu převážel šest pacientů ve vážném stavu do jihofrancouzských měst Marseille a Toulon. Lékař Marc Noizet, který vede tamní pohotovost, ve středu přiznal, že na nynější krizi nejsou ošetřovatelé připraveni.

„Jsme připravení na dílčí krize, ne ale na krize tohoto typu, které trvají dlouho,“ citoval ho server Huffington Post. Zmínil také ochranné pomůcky, s nimiž musí zdravotníci pracovat - používání masek a dávání si pozor na každý dotyk podle něj přispívá k další únavě personálu. Problémem je prý i fakt, že lidé umírají v nemocnici sami - obvykle jsou léčeni za přítomnosti rodiny, nyní jsou ale všechny návštěvy zakázány.

Velký ohlas vyvolalo i video umístěné na serveru Snapchat, které podle všeho natočila jedna ze zaměstnankyň výše zmíněné nemocnice. Vyzývá v něm pacienty, aby zůstávali doma a brali nemoc vážně. Nemocnice je prý zaplavená přílivem nakažených a nestíhá.

„Pacienty v jistém věku už nedokážeme zachránit, soustředíme se na mladé - a těch máme čím dál víc,“ tvrdí na videu. „Nejtěžší je vidět lidi, kteří jsou bez rodiny, umírat samotné. Jsme u nich, díváme se jim do očí, pláčeme s nimi a pak jdou přímo do rakve,“ pláče na záznamu zdravotní sestra. Nemocnice v reakci na video rozhodla, že povolá psychology, aby v těžkých chvílích zdravotníkům pomáhali.

Krizová situace panuje i v domovech důchodců. Jak sdělil serveru France Info předseda lékařské asociace Gaël Durel, když se virus dostane do nějakého zařízení, onemocní až 75 procent seniorů. „Jejich úmrtnost je strašná, dosahuje od 10 do 30 procent,“ prohlásil. „Nejsou pro ně místa v nemocnicích, jsou příliš zranitelní… Dáme přednost těm, kteří mají větší šanci se uzdravit, to je pochopitelné,“ potvrdil tak tvrzení výše zmíněné zdravotní sestry.

Masky ano, nebo ne?

Velká diskuze se v zemi vede i kolem nošení ochranných masek a roušek. Zatímco česká vláda zakázala občanům pohyb venku bez zakrytého obličeje, ve Francii razí odborníci spíše opačný trend. Hned několik expertů se vyslovilo proti nošení masek v případě, že nejsou lidé nakažení.

Na dodržování domácí karantény dohlíží v ulicích 100 tisíc policistů, kterým podle odborového svazu Unité SPG Police FO nadřízení nošení masek a roušek přímo zakázali. „Je to nekompetence a ohrožení života druhých,“ rozčiloval se odborářský předák Yves Lefebvre. „Včera požádali kolegy, aby evakuovali cestující z terminálu letiště Orly, a zakázali jim nošení masek, i když je měli k dispozici,“ citoval Lefebvra server France Bleu.

Přístup francouzských úřadů k nošení ochranných pomůcek se od Česka radikálně liší. Jérôme Salomon, který je tváří francouzského boje proti koronaviru, nošení roušek ani rukavic zdravým lidem nedoporučuje. Nosit je mají prý jenom ti, kteří pociťují symptomy nemoci nebo doprovázejí nakaženého.

„Například jezdit na kole v masce nemá smysl, protože virus ve vzduchu není,“ zdůrazňuje Salomon citovaný televizí BFM. Varuje také před nošením rukavic, kvůli kterým lidé mohou roznášet virus, protože se cítí být chráněni a dotýkají se více okolí stejně jako svého obličeje.

Tyto postoje jsou znát i v ulicích francouzských měst: „Lidí nosí roušky a masky jen málo, u nás v Antibes je vidím jen sporadicky,“ říká k tomu česká novinářka Štěpánka Strouhalová, která žije na jihu Francie.

Reklama

Související témata:

Doporučované