Hlavní obsah

„Jste slepice, množte se.“ Mladé lékařky jsou terčem sexismu už během studia

Foto: Profimedia.cz

Ženy zažívají diskriminaci už na škole. Ilustrační snímek.

Reklama

Absolventky lékařských fakult v anonymním dotazníku uvedly, že ve škole či v zaměstnání čelily sexismu. Diskriminace a sexismus jsou přitom jedny z hlavních důvodů, proč mladé lékařky odcházejí do zahraničí nebo zcela mění obor.

Článek

Spolek Mladí lékaři shromáždil téměř 800 odpovědí v anonymním dotazníku týkajícím se sexuální diskriminace a šikany. Informoval o tom zpravodajský server iRozhlas.cz.

Řada mladých lékařek však popsala, že se sexistickými poznámkami a šikanou se setkaly už během studia na vysoké škole. Jedna z respondentek dokonce citovala slova svého profesora: „Jste slepice. Množte se, děvčata, a mějte alespoň tři děti. Kariéra není pro vás. Umíte vůbec vařit?“

Další z respondentek se se sexistickým zacházením setkala na vysokoškolské praxi: „Ředitel nejmenované nemocnice nás mediky, kteří jsme v té době praktikovali, pozval na schůzku ke zjištění zájmu o práci a představení nemocnice. Když zjistil, že jsme většinou ženy, pronesl nemístné poznámky, že by byl radši, kdyby to nebyl babinec, že má radši muže doktory, protože mu odejdeme na mateřskou.“

Nemístné chování však pokračovalo i po ukončení studia.

Bereme vás... Pokud nepřijde muž

„Na jednom z pohovorů mi bylo řečeno, že by mě rádi přijali, ale jenom pokud se neozve žádný muž,“ popsala v dotazníku jedna z respondentek zkušenost z pracovního pohovoru.

Další žena v dotazníku uvedla, že v jejím pohovoru hrála roli antikoncepce: „Zeptali se mě, zda beru antikoncepci, protože nechtějí další lékařku, která odejde na 10 let na mateřskou.“

Spolu s Mladými lékaři za dotazníkem stojí advokátní koncipientka Aneta Stieranková. Podle ní se tímto chováním porušuje antidiskriminační zákon a zákoník práce, jak uvedla pro iRozhlas: „Byly tam učebnicové příklady toho, na co se nesmíte ptát při pohovoru. Výslovně přitom zaměstnavatelé říkají: Já vím, že se na to ptát nemůžu, ale…“

Šéf České lékařské komory Milan Kubek problém diskriminace v českém medicínském prostředí vnímá, větší váhu však přikládá obtížnosti skloubit profesní a rodinný život.

„Pokud nechceme dopustit, aby naše zdravotnictví bylo zcela závislé na práci zahraničních lékařů, pak musíme vytvořit lékařkám podmínky pro to, aby nemusely řešit dilema: kariéra, nebo rodina,“ řekl iRozhlasu Kubek.

Řešením této problematiky by mohla být Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021 až 2030. Součástí strategie má být motivace pro muže, aby vstupovali do pečovatelských a dalších feminizovaných zdravotnických oborů a také rovné odměny ve zdravotnictví.

Reklama

Doporučované