Hlavní obsah

Jste ve střetu zájmů a urážíte nás, uslyší Babiš od poslanců v Bruselu

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Do rezoluce související s kauzou farmy Čapí hnízdo se dostanou i kritické závěry mise europoslanců, které Babiš počastoval urážlivými výroky.

Reklama

Seznam Zprávy získaly exkluzivně návrh textu usnesení Evropského parlamentu o obnoveném stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Europoslanci mají o rezoluci hlasovat příští čtvrtek. Babišovi chtějí vytknout přetrvávající vazby na Agrofert i jeho nedávné urážlivé výroky na adresu europoslanců.

Článek

Premiér Andrej Babiš se příští týden dočká tvrdé kritiky od Evropského parlamentu.

Rezoluce, jejíž dohodnutý text získaly Seznam Zprávy od jednoho z europoslanců, šéfovi hnutí ANO tvrdě vytýká střet zájmů, kritizuje zvýhodňování koncernu Agrofert a důrazně požaduje po Evropské komisi i české vládě, aby zpřísnily kontrolu střetu zájmů.

O usnesení, které reaguje na obnovení trestního stíhání Babiše kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo, mají europoslanci hlasovat ve čtvrtek 12. března v Bruselu, kam se plenární zasedání přesunulo kvůli lepší ochraně před koronavirem. Původně se mělo o rezoluci jednat ve Štrasburku a o jeden den dříve.

Návrh textu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, je výsledkem jednání zástupců různých politických frakcí v europarlamentu a předběžně má celkem 45 bodů. Část z nich je formulována ve všeobecné rovině, zhruba polovina však míří přímo na Babiše a Česko. Premiéra nešetří a napřímo mu vytýká konflikt zájmů. Opírá se také o aktuální informace, že Babiš řešil záležitosti Agrofertu i v čele vlády.

Obnovené vyšetřování kauzy Čapí hnízdo návrh rezoluce vítá a vyjadřuje přesvědčení, že práce policistů nebude ovlivňována. Po českých úřadech požaduje, aby co nejrychleji informovaly o výsledcích vyšetřování.

K samotné dotační kauze se však text vyjadřuje jen okrajově. Spíše jde o celkovou kritiku Babišova střetu zájmů.

V jednom z klíčových bodů rezoluce konstatuje hluboké politování nad tím, že se Babiš stále aktivně účastní na uplatňování rozpočtu EU v Česku – ačkoli „stále ovládá společnost Agrofert jako zakladatel správcovského fondu a konečný vlastník“ (v anglickém originále textu „final beneficial owner“). To může podle návrhu usnesení zpochybnit nestrannost premiéra a odporovat zásadě o střetu zájmů podle platného finančního nařízení EU z roku 2018.

Poslanci jsou podle několikastránkového materiálu zároveň „hluboce znepokojeni nedávnými zprávami médií, že premiér pokračuje v uplatňování kontroly nad podnikatelskými rozhodnutími v Agrofertu“. To je zjevná narážka na zveřejněné zjištění Seznam Zpráv, že premiér dostal od jedné z chemiček Agrofertu návrh na výstavbu optické sítě a následně ho nařídil posoudit vysokým státním úředníkem.

Pokud se potvrdí střet zájmů na nejvyšší vládní úrovni členského státu, nelze to podle europoslanců tolerovat. Příslušná firma se buď musí vzdát evropských dotací, nebo se veřejný činitel musí vzdát účasti na rozhodování o těchto penězích. Podle textu je přitom pochybné, zda se ve funkci premiéra či člena vlády dá střetu zájmů efektivně vyhnout. V takovém případě je namístě i vzdání se výkonu veřejné funkce.

Z pohledu Babiše se naplnily obavy, že se do usnesení promítnou i závěry nedávné mise výboru pro rozpočtovou kontrolu europarlamentu. Především pak reakce na premiérovy výroky na adresu europoslanců, jež vyvolaly pobouření v Bruselu a možná budou mít ještě dohru i na úrovni špiček europarlamentu a Komise.

Europarlament se podle textu striktně ohradí proti „urážkám a nenávistným projevům“, které český premiér pronesl minulý pátek na tiskové konferenci.

Během ní Babiš označil české europoslance Tomáše Zdechovského a Mikuláše Peksu, kteří se zúčastnili kontrolní mise v ČR, za „vlastizrádce“ a šéfku uvedeného výboru Moniku Hohlmeierovou počastoval výrazem „pomatená“. Podle rezoluce jsou takové výroky „neakceptovatelné“. Text v této souvislosti připomíná také výhrůžky smrtí, jež europoslanci po premiérových výstupech dostali.

Dojednaná verze rezoluce vyjadřuje také hluboké znepokojení nad informací od zástupců malých českých farmářů, že podniky Agrofertu mezi sebou přeskupují aktiva tak, aby formálně splnily požadavky malého a středního podniku a získaly peníze určené pro tyto firmy.

Zastání od europarlamentu se dočká Nejvyšší kontrolní úřad, kterému podle jednoho z bodů usnesení chybí dostatečné právní nástroje na rozkrývání skutečných majitelů firem. Europoslanci také odsoudí „hanlivé poznámky“, které Babiš v minulosti pronesl na adresu NKÚ.

Kriticky se rezoluce zřejmě zmíní také o „politicky nevyváženém“ složení dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), který přiděluje evropské dotace zemědělcům. Poukáže také na nedostatečné uplatňování směrnice proti praní špinavých peněz a napomíná za to Finanční analytický úřad (FAÚ) ministerstva financí.

V jiném z bodů se návrh textu pozastavuje nad informacemi od nejmenovaných českých státních úředníků, že dostali instrukce, aby se nezabývali možným střetem zájmů ve vztahu ke skupině Agrofert. Tito zaměstnanci měli být zastrašováni, například výpovědí při reorganizaci.

Text se také zastává nezávislé investigativní práce novinářů a připomíná, že Babiš má pod kontrolou asi 30 procent soukromých médií v Česku.

Na vícero místech rezoluce nastoluje požadavky, které mají pomoci zabránit střetu zájmů.

Europoslanci by měli vyzvat Evropskou komisi, aby bedlivě dohlížela nad rozdělováním dotací v Česku, zvlášť na podniky přímo či nepřímo vlastněné premiérem či jiným členem vlády. Komise má podle poslanců také rychle zjistit, zda podniky z koncernu Agrofert dostávají dotace z českého rozpočtu v souladu s místními pravidly.

Komise má také pro členské státy vypracovat manuál, který by pomohl důsledně pojmenovávat skutečné vlastníky firem. Zdůrazňuje se, že rejstřík skutečných vlastníků musí být plně veřejný (což v Česku není). Komise by měla také určit jakýsi strop ve formě částky, kterou mohou dostat podniky kontrolované jedním skutečným vlastníkem.

Text rovněž Komisi nabádá, aby co nejrychleji dokončila auditní řízení o Babišově střetu zájmů, které vede s Českem. Výsledky má Komise podle poslanců bez otálení zveřejnit.

Reklama

Doporučované