Hlavní obsah

Jste vyděrači! Moskva reaguje na českou žádost k Vrběticím

Foto: Profimedia.cz

Vláda Vladimira Putina označila Česko za nepřátelskou zemi.

Reklama

aktualizováno •

Náměstek českého ministra zahraničí Martin Smolek dnes předal ruskému velvyslanci v ČR Alexandru Zmejevskému diplomatickou nótu, která uplatňuje mezinárodněprávní odpovědnost Ruska za jeho zapojení do explozí z roku 2014.

Článek

Českou žádost o náhradu škod za výbuchy ve Vrběticích adresovanou Moskvě přirovnala mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová k vyděračství. V příspěvku na sociální síti Telegram uvedla, že čeští představitelé každým svým oznámením a každým krokem jen potvrzují, že Moskva Česko oprávněně označila za zemi, která není vůči Rusku přátelská.

„Obvykle jsou ti, kdo se chovají podobným způsobem a bez soudu a důkazů, ale za pomoci výhrůžek a urážek požadují peníze, nazýváni vyděrači,“ napsala Zacharovová.

Také šéf ruského mezinárodního parlamentního výboru Leonid Sluckij se dnes podle agentury TASS vyjádřil k české žádosti velmi kriticky a označil ji za absurdní. „Absurdita požadavků ze strany Česka, které po Rusku požaduje kompenzaci škody za výbuchy ve vojenských skladech ve Vrběticích, je srovnatelná jen s absurditou samotných tvrzení, že do tohoto incidentu jsou zapojeny ruské tajné služby,“ řekl Sluckij.

Náměstek českého ministra zahraničí Martin Smolek dnes předal ruskému velvyslanci v ČR Alexandru Zmejevskému diplomatickou nótu, která uplatňuje mezinárodněprávní odpovědnost Ruska za jeho zapojení do explozí z roku 2014 a požaduje plnou náhradu škod. Podle návrhu předloženého skupinou českých poslanců v čele s ministrem vnitra Janem Hamáčkem by stát mezi kraje, obce a obyvatele poškozené výbuchem mohl rozdělit jednorázové odškodnění ve výši až 700 milionů korun.

Smolek dnes zároveň ruskému velvyslanci sdělil, že zařazení České republiky na seznam „nikoli přátelských“ států představuje porušení mezinárodního práva a tlumočil mu požadavek české diplomacie, aby Rusko přestalo toto označení používat. Rusko zařadilo Česko na nově vytvořený seznam zemí, které nejsou přátelské, jako jediný stát vedle USA v polovině května. Podle české diplomacie jde o porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích a smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci.

Reklama

Související témata:

Doporučované