Hlavní obsah

Jubilejní ročník cen Grammy ovládl Bruno Mars, Jay-Z s osmi neproměněnými nominacemi propadl

60. ročník udílení cen Grammy zná své vítězeVideo: AP

 

Reklama

Slavnostní předávání cen Grammy v New Yorku ovládl rodák z Havajských ostrovů Bruno Mars. Ten je držitelem již 11 ocenění hudební akademie. Mars letos zvítězil celkem v šesti kategoriích. Jeho deska 24K Magic se stala albem roku. Stejnojmenná skladba z alba zase zvítězila v kategorii Nahrávka roku.

Článek

Jubilejní šedesátý ročník cen Grammy zná své vítěze, večer ovládl Bruno Mars, získal šest zlatých gramofonů - včetně ceny za nahrávku a album roku.

Raper Kendrick Lamar přidal ke svým dosavadním sedmi cenám Grammy dalších pět cen. Už před zahájením měl jisté tři zlaté gramofony za vítězství v žánrových kategoriích a v kategorii videoklipu. Lamar také odstartoval slavnostní předávání v newyorské Madison Square Garden. Představil dvě písně ze svého posledního alba DAMN. Po něm následovalo vystoupení zpěvačky Lady Gaga, U2, Eltona Johna, Miley Cyrusové, Rihanny a dalších.

V kategorii Objev roku zvítězila teprve 21letá zpěvačka z Kanady Alessia Cara. Mezi její nejznámější hity patří Stay a Scars to Your Beautiful.

Neúspěšný byl naopak raper Jay-Z. Ten neproměnil jedinou ze svých osmi nominací. Bez ocenění odešel i portorický zpěvák Luis Fonsi, který ovládl listopadové latinskoamerické ceny Grammy.

Podobně jako u jiných ceremoniálů se i do udílení cen Grammy promítla rozsáhlá kauza sexuálního zneužívání v americkém showbyznysu. Mnoho účastníků dorazilo do Madison Square Garden s bílou růží v ruce či na oděvu na znak podpory hnutí proti sexuálnímu obtěžování Time's Up.

Při slavnosntím večeru nechyběly emoce. Mezi nejvýraznější okamžiky patřilo uctění památky loňského masakru při koncertu country hudby v Las Vegas. Vzpomínalo se na zesnulého písničkáře a básníka Leonarda Cohena a herečku Carrie Fisherovou.

Reklama

Doporučované