Hlavní obsah

Judistické ME v Praze. Krpálek přemohl covid a doufá ve zlato

Foto: Profimedia.cz

V Praze se od 19. listopadu uskuteční judistické mistrovství Evropy.

Reklama

Ve čtvrtek startuje v Praze judistické mistrovství Evropy. Organizátoři připravují covidovou bublinu a počítají milionové ztráty na vstupném. Jak je na tom po covidu Krpálek a jaký dárek mu poslal do Prahy největší rival?

Článek

Měla to být sportovní superakce za účasti plné O2 areny. Místo toho ale organizátoři museli judistické mistrovství Evropy dvakrát odložit a v ochozech nebude živáčka. Za současné situace je pro ně ale už jen uskutečnění šampionátu výhra.

„Poslední týdny a měsíce byly velmi náročné. De facto do poslední chvíle jsme netušili, jestli se mistrovství Evropy uskuteční,“ přiznal v úvodu tiskové konference předseda judistického svazu Jiří Dolejš.

Nakonec ale organizátoři obdrželi od státu výjimku a mohou šampionát pořádat i v době zákazu. I přesto ale průběh mistrovství Evropy bude oproti normálu výrazně odlišný. Vůbec poprvé se bude pořádat na podzim a k tomu za přísných hygienických podmínek.

„Kvůli odkladům, protože byly čtyři termíny, jsme pořádali vlastně místo jedné hned dvě soutěže. Původní formát, tak jak byl nastavený, počítal s diváky v hledišti či doprovodnými společenskými akcemi. Covidová epidemická situace to ale razantně změnila,“ přiblížil Dolejš.

Největší starosti pořadatelům dělá organizace, dnes již všem sportovním fanouškům známé, covidové bubliny. V průběhu šampionátu a těsně před se musí závodníci, ale i ostatní účastníci akce pohybovat v izolovaném prostředí. K tomu ještě organizátoři musí brát v potaz hygienické požadavky státu a taktéž nařízení od IJF, Mezinárodní judistické federace. Problémem přitom je, že podmínky, které stanovují obě strany, nejsou jednotné, a každá tak má různé požadavky.

„My máme tu smůlu, že IJF má obrovský zájem na tom, aby probíhaly soutěže, a tedy turnaje olympijské kvalifikace, ale současně přitom chce, aby zdraví závodníků bylo stoprocentně zabezpečené. Proto má Mezinárodní judistická federace přísné hygienické podmínky, které ale nejsou s těmi hygienami koordinované, což nám přináší i vyšší finanční náklady. Uvědomujeme si ale, že primární zájem je o zdraví lidí a národa, chápeme to,“ pokračoval předseda judistického svazu.

Na druhou stranu ale právě nejednotné hygienické podmínky způsobují organizátorům vyšší náklady. Ty už tak jsou přitom dosti vysoké. Vůbec jeden z nejvyšších výdajů je testování nejen závodníků, ale i všech ostatních účastníků akce, kteří musí podstoupit stejný počet testů jako Krpálek a spol.

„Řádově stojí test dva tisíce korun. Musíme otestovat zhruba 500 lidí. Jedna runda testování tak vyjde někde okolo jednoho milionu korun. To jsou peníze, které do toho musíme vložit, a jsou dost velkou ránou do rozpočtu akce,“ řekl Jiří Dolejš.

K nutnému testování, a tedy vysokým výdajům, ale chybí značná část turnajového příjmu. Organizátoři totiž přijdou o zisk z prodaných vstupenek, které už před covidem začali nabízet a jejich prodejem naplnili velkou část pražské O2 areny. Tím tak bude trpět konečný finanční výsledek šampionátu.

„Další rána do rozpočtu je příjem ze vstupného, kdy přicházíme o 5 až 6 milionů korun. Budeme se s tím muset vypořádat. Jak šampionát finančně dopadne, zjistíme, až všechno vyúčtujeme,“ doplnil Dolejš.

Myšlenky organizátorů a hlavně závodníků a trenérů už ale směřují ke čtvrtku, kdy šampionát odstartuje. I přes velmi složitou přípravu, kdy se nakazil nemocí covid-19, je dle slov trenéra Petra Laciny připravený i olympijský šampion a hlavní hvězda českého juda Lukáš Krpálek.

„Bude v dobré psychické pohodě. Několikrát jsem ho nechal vyhrát v nohejbale, tak si myslím, že by mohl být v dobrém rozpoložení. Ne, hráli výborně, musím uznat prohru,“ smál se Krpálkův kouč na tiskové konferenci.

Úřadujícímu světovému šampionovi těžké váhy je přitom jasné, že očekávání českého sportovního publika jsou jen ta nejvyšší. Sám na sebe klade také vysoké nároky, chybu ale podle něj může udělat každý.

„Očekávání ode mě bude obrovské. Každý bude čekat, že medaili vybojuji, že případně vyhraji. Může ale přijít nějaká chyba, můžu prohrát. Samozřejmě by mě to moc mrzelo, to si nesmím připouštět, musím jít pro vítězství,“ nechal se slyšet téměř dvoumetrový rodák z Jihlavy.

Krpálek před pár dny oslavil třicátiny. V současné době nijak velkolepou párty uspořádat nemohl, dárek ale dostal dopředu, a to od někoho, od koho nic takového rozhodně nečekal. Pár dní před turnajem totiž do Prahy přišla zpráva o odhlášení se Nizozemce Henka Grola z šampionátu.

Právě Grol je jeden z největších rivalů Krpálka, který s ním nemá vůbec dobrou zápasovou bilanci. Z desíti vzájemných soubojů totiž český judista odcházel z tatami hned sedmkrát jako poražený. Krpálka odhlášení nizozemského judisty ale spíše mrzí. „Já bych byl radši, kdyby tu byl. Rozhodně bych si víc vážil, kdyby tady byli všichni,“ vyjádřil se na tiskové konferenci.

Jak si český judista povede, můžete sledovat až v sobotu, kdy začíná turnaj jeho váhové kategorie. Předtím ale bude v akci hned několik zvučných jmen evropského juda, včetně dalších českých zástupců.

Reklama

Doporučované