Hlavní obsah

Juncker kritizoval výběr nové předsedkyně Evropské komise. Jsem velmi unikátní muž, řekl

„Jsem velmi unikátní muž,“ kritizoval Juncker výběr nové předsedkyně Evropské komise.Video: Jana Lipská, AP

 

Reklama

Končící předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker kritizoval způsob výběru své nástupkyně. Uvedl, že byl netransparentní.

Článek

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker kritizoval způsob, jakým byla vybrána jeho nástupkyně v čele unijní exekutivy. Výběr německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové je podle něho nepříliš transparentní.

Uvedl, že se ukončuje krátká praxe, kdy se výběr šéfa komise týkal takzvaného spitzenkandidáta, tedy vedoucího kandidáta vítězné strany ve volbách do Evropského parlamentu.

„Ten proces nebyl moc transparentní,“ řekl Juncker na tiskové konferenci v Helsinkách v odpovědi na jeden z dotazů k výběru své nástupkyně v tomto týdnu. Připomněl, jak byl před pěti lety vybrán do čela komise on sám. Všichni podle něj v té době věděli, kdo bude předsedou Evropské komise v případě vítězství té či oné strany ve volbách.

„Jsem velmi unikátní muž, byl jsem první a poslední spitzenkandidát,“ řekl Juncker. Použil tak dnes již zažitý německý výraz pro vedoucího kandidáta politické strany ve volbách do Evropského parlamentu. Volba spitzenkandidátů se podle něj bohužel nestala tradicí.

Schválení nominace Ursuly von der Leyenové do čela Evropské komise ještě vyžaduje souhlas Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované