Hlavní obsah

Juncker nechce Fidesz mezi evropskými lidovci

Evropská lidová strana zahájila hlasování o vyloučení maďarské vládní strany Fidesz ze svých řad.Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda Evropské komise Jean-Claude Junkcer je pro to, aby strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána byla vyloučena z Evropské lidové strany (ELS). Juncker v úterý v německé televizi ZDF řekl, že kdo z vnitropolitických důvodů lže o evropských záležitostech, musí se zeptat, jestli k ELS patří. Strana v pondělí zahájila proceduru, na jejímž konci by mohlo být vyloučení Fideszu z jejích řad. Hlasovat se o tom bude 20. března.

Článek

„Už před několika měsíci jsem dal najevo, že největší problém ELS při volbách do Evropského parlamentu nese jedno jméno, a to je Orbán,“ řekl Juncker. „Podpořím jeho vyloučení,“ dodal.

Kandidát na příštího předsedu Evropské komise Manfred Weber v úterý Orbánovi vzkázal, že bude muset splnit několik podmínek, aby jeho strana Fidesz mohla zůstat členem ELS. V rozhovoru pro deník Bild Weber řekl, že chce udělat poslední pokus o to, aby Orbánův Fidesz mohl zůstat členem ELS, a že „rozhodnutí je na Budapešti“.

Orbán se v posledních týdnech dostal do ostrého sporu s některými členy ELS kvůli kampani své vlády, která spojuje předsedu Evropské komise Junckera a amerického miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose s podporou migrace a s oslabováním ochrany hranic. Evropská komise minulý týden zveřejnila rozbor jednotlivých bodů kampaně, které označila za „výmysly“.

„Viktor Orbán musí okamžitě a navždy ukončit kampaň své vlády proti Bruselu,“ řekl Weber. Žádá, aby se maďarský premiér také omluvil dalším členským stranám ELS a postaral se o to, aby v Budapešti zůstala Středoevropská univerzita. Univerzita, kterou založil Soros, loni v prosinci oznámila, že většinu svých programů přestěhuje do Vídně, protože maďarská vláda nepotvrdila smlouvu, která by jí umožnila další působení v Budapešti.

Celou situaci bude chtít Orbán podle analytika z AMO Ondřeje Mocka interpretovat ve svůj prospěch. „Orbán se to bude doma snažit dělat, jako že on je obránce těch národních zájmů a Evropská unie ho tím trestá,“ myslí si analytik AMO Ondřej Mocek.

Reklama

Doporučované