Hlavní obsah

Junioři mezi českými miliardáři: Nejmladší dostal firmu od tatínka, nejbohatší je majitel Sparty

Foto: Profimedia.cz

Daniel Křetínský, především podnikatel v energetice, ale možná víc známý jako majitel fotbalové Sparty.

Reklama

Forbes zveřejnil nový žebříček nejbohatších Čechů, tentokrát vybral i desítku nejmladších – vévodí jim Daniel Křetínský.

Článek

Forbes se v novém žebříčku nejbohatších českých byznysmenů zaměřil také na nejmladší tuzemské podnikatele mezi miliardáři.

Nejbohatším z nich je podle odhadu Forbesu Daniel Křetínský, majitel EPH nebo pražského fotbalového klubu Sparta, jehož majetek časopis vyčíslil na 59 miliard korun, které mu v celkovém žebříčku zajišťují páté místo.

Desítka nejmladších miliardářů ovládá jmění za 116,4 miliardy korun a polovina z nich podniká v úzkém propojení s IT branží.

Pět z nich je ryzími selfmademany, kteří rozjeli svou firmu na zelené louce. Například Aleš Zavoral z Alzy, Martin Hájek z Livesportu, jenž poskytuje nejrychlejší a nejpodrobnější sportovní výsledkové zpravodajství pro celý svět, nebo Martin Vohánka, jehož W.A.G. payment solutions zajišťuje palivové karty a další služby pro nákladní dopravu.

Nejmladším miliardářem je Michal Strnad (26), jenž letos od svého otce Jaroslava oficiálně převzal zbrojařskou skupinu Czechoslovak Group, která zahrnuje také značky jako Tatra, Avia či Prim.

Nejmladší čeští miliardáři podle Forbesu

Michal Strnad (26) Czechoslovak Group – 6,7 miliardy – rodina, průmysl

Michal Zámec (35) Notino – 3 miliardy – selfmade IT, obchod

Martin Hájek (38) Livesport – 7,5 miliardy – selfmade IT, sport

Ondřej Vlček (41) Avast – 2 miliardy –  selfmade, Avast IT

Aleš Zavoral (41) Alza – 12,5 miliardy – selfmade IT, obchod

Jiří Písařík (41) Bohemia Energy – 7,6 miliardy – selfmade energetika

Martin Vohánka (42) W.A.G. – 5,6 miliardy – selfmade IT, doprava

Pavel Bouška (42) Vafo Praha – 7,5 miliardy – rodina, selfmade pet food

Petr Pudil (43) bpd partners – 5 miliard – privatizace, selfmade průmysl, reality

Daniel Křetínský (43) EPH – 59 miliard – selfmade energetika, průmysl

Forbes výpočty odhadů majetku co nejvíce konzultuje se samotnými podnikateli a zároveň se dívá do otevřených zdrojů, jako jsou výroční zprávy a dokumenty v obchodním rejstříku. Sleduje tržby, ziskovost přes EBITDA a odečítá dluhy. Dívá se i na to, jak se konkrétním oborům daří v celosvětovém kontextu, jak se vyvíjejí tržby a ziskovost dané firmy v čase a jaké nové investice, a tím i svou budoucnost, společnost chystá. První žebříček nejbohatších Američanů zveřejnil časopis Forbes v roce 1918. Tehdy v něm bylo 23 amerických milionářů a vítězem se stal John D. Rockefeller.

Reklama

Doporučované